(Staro)nové talenty módy! Takto vidia mesto a jeho štýl dizajnéri

Podujatie známe ako Bratislavské módne dni odštartovalo svoju jesennú časť v utorok večer. Okrem troch regulérnych prehliadok patril večer mladým tvorcom, ktorí súperili na zadanú tému.

16.10.2013 16:41
debata
Modelka v kreácii z víťaznej kolekcie od... Foto: Daniel Kaplavka/STAR production
Blažena Ostrovská Modelka v kreácii z víťaznej kolekcie od Blaženy Ostrovskej.

Mestská kultúra v cool štýle je témou, ktorá má naozaj široké mantinely a tak aj plejáda ponúkaných vízií bola mimoriadne pestrá. V sekcii Nové tváre módnej scény dostali priestor dámy Blažena Ostrovská, Darina Fábriová, Lucia Švecová, Viktória Iszák, Zuzana Haková a Petra Solivarská, pánov zastúpil Maroš Baran a Eduard Ganoczy. Záver súťažnej prezentácie patril zoskupeniu NuPPL, pod ktorým sa ukrýva štvorica známych tvárí Mária Čírová, Mária Zelinová, Romana Škamlová a Michal Sabo.

Modelka v kreácii z víťaznej kolekcie od...
Modelka v kreácii z víťaznej kolekcie od...
+42Modelka v kreácii z víťaznej kolekcie od...

Porota pod vedením Ivety Ledererovej sa napokon rozhodla hlavnú cenu, a s ňou možnosť prezentovať sa na Slovak Fashion Night v New Yorku Blažene Ostrovskej. Jej kolekcia inšpirovaná leteckými odevmi zo začiatku 20. storočia bola nápaditá, ženská, mala prepracované detaily a držala ako celok. Kvalitatívne určite patrila medzi najsilnejšie – prekvapuje však fakt, že Ostrovská sa už s rovnakými modelmi prezentovala pred troma rokmi na Prague Fashion Weeekende a kolekciu prezentovala na absolventskej prehliadke VŠVU a získala už za ňu ocenenia. Samozrejme, modelom nechýbal prvok nadčasovosti – trochu sa však stráca súťažný kontext, ak sa tvorca prihlási s výtvormi starými tri sezóny.

Ostrovská však nebola jediná, ktorej kúsky už mala verejnosť možnosť vidieť. Napríklad pánska kolekcia od Lucie Švecovej, ktorá útočila na typické predstavy mužského mačovstva a búrala stereotypy akoby ženskými kúskami a dievčenskou farebnosťou, bola prezentovaná počas festivalu Pohoda tento rok v lete. Maroš Baran časť svojej kolekcie prezentoval v rámci akcie TOBY (To by som aj ja spravil… a lepšie), na ktorej sa prezentujú študenti VŠVU.

zväčšiť Modelka predvádza šaty z dielne NuPPL -... Foto: SITA, TomᚠBokor
NuPPL - Bratislavské módne dni 2013 Modelka predvádza šaty z dielne NuPPL - zoskupenia známych tvárí, ktoré sa pokúsili o dizajn.

Z hľadiska toho, čo hlása samotný slogan súťaže – teda Nové tváre módnej scény, pôsobila zaujímavo napríklad minikolekcia Eduarda Ganoczyho. Stále len stredoškolák vzhľadom na svoj vek prekvapil ucelenou líniou šiat, ktorým nechýbali zaujímavé detaily. Kvalitné bolo aj vypracovanie, čo v prípade niektorých jeho súperov pokrivkávalo.

Po prezentácii sekcie Nové tváre módnej scény sa hostia dočkali prehliadky dizajnérok Rebeccy Deák Justh a Moniky Vontszemuovej. Streda večer bude v priestoroch bratislavského hotela Double Tree by Hilton patriť slovenským dizajnérom ako Lukáš Kimlička, Veronika Hložníková, Slavomíra Vladová či Veronika Kostková, ktorá sa opäť spojila s českým návrhárom Liborom Komosným. Štvrtkový program BMD uzavrú prehliadky Róberta Bartolena či Jany Pištejovej.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislavské módne dni #Nové tváre módnej scény

+ Dávajte si pozor na svoje zdravie, nepodceňujte to.
Vaše úsilie bude čoskoro ocenené, vytrvajte....

+ Hygiena je na prvom mieste, preto ju nezabúdajte dodržiavať.
Neznepríjemňujte prácu ľuďom okolo vás, lebo vy...