Aké motívy a potlače budú vládnuť ďalšej sezóne?

Digitalizácia sa tlačí aj do módy. Na budúci rok už návrhári chystajú oblečenie, ktoré má pripomínať svet prostredníctvom iPadov alebo iPhone-ov.

21.08.2013 15:10
debata (1)
Kreácia z jesennej kolekcie značky Bimba y... Foto: Bimba y Lola
digitálne vzory, svet pixelov Kreácia z jesennej kolekcie značky Bimba y Lola. Už tu je zjavná inšpirácia digitalizáciou.

Farebné plochy tak budú jemne rozostrené, motívy sa inšpirujú pixelmi, teda kockami. Vo farbách má dominovať čierna a biela, uviedla na prednáške na brnenskom veľtrhu módy Styl a Kabo Sue Evansová zo spoločnosti WGSN, ktorá sa zaoberá predpovedaním módnych trendov.

Naznačený trend sa volá „nová digitálna estetika“. „Keďže sa na svet pozeráme čoraz častejšie rôznymi digitálnymi prístrojmi, je logické, že sa tomu prispôsobí aj móda,“ uviedla Evansová. Na oblečení sa prejaví moderný minimalizmus, jemné vzory a škála jasných farieb, z ktorých bude dominovať čierna a biela. „Stále sa bude prejavovať vplyv športového trendu, aby bol odev pohodlný na nosenie, luxusný vzhľad dodávajú ženskému oblečeniu napríklad flitrami. Vzory budú hravejšie,“ doplnila Evansová.

Vedľa kockovaných vzorov bude zrejmým znakom digitalizovaného trendu aj prvok zvaný ombre, keď farba plynulo prechádza do inej. „Ide o počítačovo generované, mierne rozostrené efekty,“ povedala Evansová.

Druhým trendom je „next nature“, ktorý sa inšpiruje prírodnými motívmi a prvkami. „Tentoraz je inšpiráciou Južná Amerika a predovšetkým Brazília, dažďové pralesy. Oblečenie tak výrazne ovplyvňujú kvetované vzory, farby imitujúce džungľu či žiarivé farby,“ oznámila Evansová.

Významnú úlohu hrá v tomto štýle potlač, na ktorej môže napríklad byť tropické ovocie alebo zvieracie motívy. „Oveľa viac zasiahnu i pánske oblečenie, predtým boli skôr výsadou dámskeho,“ uviedla Evansová. „Tento štýl umožňuje aktualizovať bežné časti odevov,“ dodala.

Tretím módnym štýlom pre budúci rok je „neo-geo“. „Textúra oblečenie ukazuje známky veľkej opotrebovanosti. Pánske oblečenie pôsobí dojmom spranosti, rôznymi technikami sa tento efekt dosahuje napríklad u riflí,“ vysvetlila Evansová.

Vzory na oblečení budú prevažne geometrické, strihy asymetrické a farby chladné s prevládajúcou modrou. Luxusný dojem dodajú oblečeniu flitre či ďalšie prvky.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #módne trendy #Džungla #vzory #digitalizácia #sprané materiály

+ Nemeňte svoje stravovacie návyky, momentálne je vaše telo spokojné.
Práca, ktorú milujete, prinesie neočakávaný...

+ Naštudujte si svoje možnosti a začnite sa podľa nich správať.
Mali by ste si uvedomiť, čo ste dokázali a nebyť...