Aj vy máte doma fešného bradáča? Fúzy sú opäť v móde!

Či už dlhé a seriózne ako u dávnych Grékov alebo rozježené ako v 50-tych rokoch - brady sú opäť v móde. Veľký boom zažívajú najmä vo Francúzsku, ale tento trend už prenikol aj na Slovensko. Máte aj vy svojho bradáča?

13.08.2013 14:30
fúzy - brada - muž s bradou - nový trend Foto:
Dávni Gréci sa pozerali na fúzy ako na známku mužnosti, zatiaľ čo Európania na konci 19. storočia ich pokladali za symbol solídnej dôstojnosti strednej triedy.
debata

Po rokoch sa znova uchytil u mužov ten druh fúzov, ktorých vypestovanie trvá týždne – od starých dobrých brád, cez kotlety až k porastu upravenému tak, aby rovnomerne lemoval tvár od kotliet po bradu s vyholenými lícami a priestorom pod nosom. Vystavovanie hustého porastu na tvári je u mužov zase raz v móde. A nielen medzi heterosexuálnymi mužmi. Titulná stránka časopisu pre gayov Tetu v júli aj auguste zobrazovala muža s dokonale upravenými fúzmi. Módny dom Maison Martin Margiela poslal na poslednej prehliadke na mólo celý rad fúzatých modelov.

Dávni Gréci sa pozerali na fúzy ako na známku mužnosti, zatiaľ čo Európania na konci 19. storočia ich pokladali za symbol solídnej dôstojnosti strednej triedy. V 50-tych rokoch minulého storočia sa fúzy znovu objavili u takzvanej „beatnickej generácie“ v čase, keď „fúzy u mocných už neboli v móde“, povedal AFP módne historik Laurent Cotta. Mládež brániaca sa konformite ich prijala ako symbol rebélie, ako spôsob dať najavo: „My sa nezaujímame o to, ako kto vyzerá,“ dodal.

Aj v 60-tych rokoch kultúra hippie prijala brady, ale v nasledujúcich rokoch potom skoro vymizli, kým sa v 90-tych rokoch znovu neobjavili v podobe módneho niekoľkodňového starostlivo upraveného „strniska“.

Dnešné fúzy okoliu oznamujú, že „pracujete v umeleckom svete“, dodal Cotta s tým, že napriek novonadobudnutej popularite môžu fúzy stále vyvolať nesúhlasne zdvihnuté obočie v tradičnejších pracovných prostrediach, ako sú napríklad banky alebo poisťovne.

Trend návratu fúzov a brád začala pred necelými dvoma rokmi raziť malá skupinka priekopníkov. Dvadsaťosemročný Antoine Ettore, ktorý v Paríži pracuje ako grafický umelec, hovorí, že nosí hustú, ale krátku bradu už najmenej rok.

„V mojej profesii nie som zďaleka jediný,“ uviedol Ettore a dodal, že jeho kolegovia mu ani v najmenšom nedávajú najavo, že by s jeho porastom mali nejaký problém. Údržba mu však každopádne zaberá viac času ako holenie. „Pravidelne fúzy strihám, aby som nezačal vyzerať ako Santa Claus,“ dodal.

Sarah Danielová-Hamiziová, ktorá si pred desiatimi rokmi v Paríži otvorila holičský salón The Barber of Paris, potvrdzuje, že vďaka rastúcej popularite fúzov jej stúpa obrat. „Volajú mi aj ďalší holiči, či by sa u mňa nemohli učiť, pretože úprava fúzov je tradičná záležitosť vyžadujúca veľa cviku,“ uviedla.

Spoločnosť teraz akceptuje hustý tvárový porast u mužov, ak je dobre udržiavaný, dodala s tým, že niektorí zákazníci chodia do jej salónu každý týždeň na strihanie, ktorého cena sa začína na 18 eurách.

Výhodou fúzov je podľa nej nielen to, že dokážu zakryť nedostatky v podobe jaziev a akné, alebo odviesť pozornosť od rednúceho vlasového porastu či netypicky tvarovanej tváre. „Sála z nich čosi mužského … je to prostriedok zvádzania, rovnako ako dlhé vlasy u dievčat,“ dodala.

debata chyba
Viac na túto tému: #fúzy #brada #nový trend

+ Deň stvorený na očistu vášho tela, zvýšte príjem tekutín a nejedzte.
Efektívne manažovanie času vám ušetrí stres...

+ Problémy, ktoré vás trápia ste si spôsobili sami svojou nezodpovednosťou.
Ošetrenie u zubára si bude...