Adekvátna ochrana pred slnkom? Dve lyžice na jedno natretie!

Intenzita UVB žiarenia, a teda aj hrozba spálenia, sa mení podľa miesta a času. Narastá hlavne v letných mesiacoch.

18.07.2013 11:30
krém na opaľovanie Foto:
Krém nanášajte najmenej pol hodinu predtým, ako sa vystavíte slnečným lúčom. Ďalej sa krémujte minimálne každé dve hodiny
debata

„Žiarenie silnie, aj keď ste bližšie k rovníku, takže na dovolenke v Stredomorí alebo afrických krajinách si treba dávať väčší pozor. To isté platí, aj keď sa chystáte do hôr,“ povedala Alena Pallová z Inštitútu estetickej medicíny.

Odporúčaná dávka opaľovacieho krému pre priemerného človeka sú podľa jej slov až dve polievkové lyžice na jedno natretie. „Aj keď sa môže zdať, že je to veľa, ak nanesiete menšie množstvo, nedosiahnete porovnateľnú ochranu. Krém nanášajte najmenej pol hodinu predtým, ako sa vystavíte slnečným lúčom. Ďalej sa krémujte minimálne každé dve hodiny,“ priblížila Pallová.

Ochranný faktor v praxi udáva, ako dlho možno byť na slnku bez spálenia pokožky. Napríklad ochranný faktor 15 znamená, že človek môže byť na slnku 15-krát dlhšie ako bez natretia. „Tradičné riešenie, ktoré poznali už naše staré mamy, je natrieť spálené miesto smotanou. Tá nielenže príjemne chladí, ale obsahuje bielkoviny, ktoré pokožka použije pri regenerácii,“ uzavrela Pallová.

Každá koža má inú citlivosť na slnečné žiarenie, pričom najohrozenejšia je jemná detská koža, prípadne ľudia so svetlou a citlivou kožou. Ako prevencia vzniku kožnej rakoviny sa odporúča vyhýbanie sa slnečným lúčom medzi 10.00 až 15.00 h.

Deti do troch rokov života by nemali byť vystavené ich účinkom vôbec. Väčšie riziko vzniku kožného nádoru je u ľudí so svetlejšou pokožkou, fototypmi I a II, ľudí s množstvom materských znamienok.

debata chyba

+ Pokúste sa začať jesť domáce jedlá, budete cítiť, že vám to prospieva.
Odvaha prijať riziko sa vyplatí, budete...

+ Nemeňte svoje stravovacie návyky, momentálne je vaše telo spokojné.
Práca, ktorú milujete, prinesie neočakávaný...