Ako si vybrať tie správne slnečné okuliare?

Možno ešte stále uvažujete nad kúpou slnečných okuliarov, priaznivé ceny a zľavy v obchodoch prajú tomu, aby ste aj drahšie kúsky získali za polovičnú sumu.

16.07.2013 11:30
slnečné okuliare Foto:
Čoraz populárnejšie sú slnečné okuliare s výrazným farebným rámom, pričom slnečné sklá môžu byť aj farebné.
debata

V takom prípade je však dobré ovládať základné pravidlá pri výbere vhodných okuliarov.

Klasické letecké slnečné okuliare môžu byť...
Okrúhle tvary skiel na týchto slnečných...
+7Okrúhle tvary skiel na týchto slnečných...
  1. Pre ženu s okrúhlou tvárou sa hodia výrazné a veľké okuliare obdĺžnikového tvaru so zdôraznenými hranami. Siahnuť môžete po klasickom raybanovskom modeli v čiernej farbe, ale pokojne môžete voliť aj farebné variácie. Čoraz populárnejšie sú slnečné okuliare s výrazným farebným rámom, pričom slnečné sklá sú farebné, prípadne zrkadlové s nádychom do žlta alebo oranžova. Zaujímavú alternatívu pri hranatých okuliaroch tvoria modely v ktorých sa ostrejšie línie kombinujú s vlnovkami na
  2. Pokiaľ máte srdcovitý typ tváre (teda výrazné oči posadené ďalej od seba a zároveň silné lícne kosti a špicatejšiu bradu, oceníte klasické letecké okuliare – takzvané aviatory. Klasiku tvoria tmavé sklá s jemným kovovým lemom – niektoré modely majú rámy oboch skiel v línii obočia prepojené. Aj pri aviatoroch sa dá experimentovať s farbou skiel či obrúčiek. Na niektorých sú obrúčky zdobené výraznejším motívom či napríklad plastovým „pudzrom“ so vzorom.
  3. Ak máte oválnu tvár, oceníte okuliare s rámami mačacieho tvaru. To znamená, že línia horného rámu je pretiahnutá smerom do vonkajšej strany. Tento tvar je dostupný v klasických čiernych elegantných verziách, ale hitom sú najmä retro kúsky s výraznými rámami a farebnými sklami.
  4. Na hranatej tvári budú vyzerať zaujímavo a štýlovo aj okuliare s okrúhlymi sklami – hoci práve tento model tvorí najčastejšie zvláštny dojem – teda pokiaľ nie ste hippie alebo ortodoxná nasledovníčka Johna Lennona. Okrúhle sklá vo výraznejšom ráme môžu opticky tvár zúžiť. Pokiaľ sú však sklá oválne, viete ich na tvári prispôsobiť jednoduchšie. V prípade tohto modelu však jednoznačná rada znie – treba ich vyskúšať priamo v optike.
debata chyba

+ Stanovte si reálne ciele pre zdravie a športové úspechy.
Otvorenosť k novým nápadom posilní vašu pozíciu v...

+ Odreagujte sa pri dobrom filme a načerpáte dostatok síl na ďalší deň.
Nemusíte mať za každú cenu najdrahšie...