Šesť tipov, ako zvládnuť v lete nástrahy potu, vlhka a tepla

Hoci v lete si môžete obliecť krátke šaty alebo zabudnúť na pančuchy, pokiaľ je vonku veľmi teplo, aj mnoho z vašej letnej garderóby vás doslova "hryzie" na tele.

10.07.2013 09:00
debata (2)
Nariedko tkané úplety sú jednou z alternatív... Foto: BENNETTON
Priehľadné materiály - trend jari-leta 2013 - tipy redakcie Nariedko tkané úplety sú jednou z alternatív hry na odhalenie a zahalenie.

Podpisuje sa na tom vysoká teplota, zvýšená vlhkosť aj následne striedanie vzduchu z teplého vonku za chladnejší v klimatizovaných miestnostiach. Výsledom sú nepekné mapy potu v podpazuší či šaty nalepené tesne na tele (najčastejšie v oblasti krížov a stehien – kvôli sedeniu).

Pokiaľ sa chcete podobným trápeniam vyhnúť – alebo aspoň čo najviac znížiť ich potenciálnu hrozbu, mali by ste voliť nasledovne:

  1. Voľte voľnejšie strihy. Stačí, ak šaty budú prepásané v oblasti bruška, Horný aj dolný diel by mal však pôsobiť voľnejšie – pokojne môže padať na plecia. Nebojte sa voľných strihov, vyhľadávajte materiály ako je bavlna alebo ľan, vyhnite sa zmesovým materiálom.
  2. Vo veľmi teplom počasí poteší aj ľahký závan vetríka – pokiaľ budete voliť topy s prestrihmi, napríklad z veľkej časti tvorené čipkou, môžete svoju pokožku schladiť aspoň týmto spôsobom.
  3. Mapy z potu vznikajú často aj v klimatizovaných miestnostiach. Najmä tých výrazne vychladených. Telo, ktoré je navyknuté na určitú teplotu vonku, sa totiž v chladnom priestore začne samo zahrievať, aby získalo teplo a výsledkom je ďalší pot. Nebojte sa teda nosiť aj vrstvené oblečenie v klimatizovaných priestoroch. Ideálne je ľahké krepové sako, ktoré si prevesíte cez rameno, keď pôjdete s kolegami na obed, v práci si ho znovu oblečiete.
  4. Nezabúdajte na záchrannú rezervu. Do práce nie je problém priniesť si náhradné tričko či svetrík. Pokiaľ vám to priestory umožňujú, pokojne si v práci nechajte aj rezervnú blúzku na dôležité stretnutie. V horúcom počasí ako keby ste ju našli.
  5. Tunikové šaty sú na leto ideálne. Pokiaľ sa chystáte priamo na pláž, pokojne si môžete perforovanú tuniku alebo ľahkú hodvábnu tuniku obliecť priamo na bikiny a vyraziť.
  6. Počas záhradnej párty, na ktorú vás pozvali, sa musíte obliecť trochu slušnejšie – ani tam sa však nevzdávajte voľnejších a nadýchaných šiat. Dekolt by mal byť okrúhly alebo štvorcový, nevoľte nič, čím by ste si zbytočne zakrývali krk.

A posledné: Niektoré dnešné prípravky síce už sľubujú 72 hodín bez potenia, ale my vám radšej odporučíme, opláchnuť sa viackrát za deň v podpazuší a okolo krku a nanovo aplikovať antiperspirant. Nalíčenú tvár síce umývať viackrát denne asi nebudete, pomôže však osviežujúca voda v spreji, ktorá líčenie nepoškodí.

2 debata chyba

+ Na každom kroku na vás čakajú prekážky, je to však v poriadku.
Zabudnite na televíziu, sústreďte sa na niečo na...

+ Pokúste sa začať jesť domáce jedlá, budete cítiť, že vám to prospieva.
Odvaha prijať riziko sa vyplatí, budete...