Najslávnejšia čipka sa rodí vo Francúzsku. Odhaľte jej tajomstvá

V priestoroch Domu Sophie Halletovej, v malej obci Caudry na severe Francúzska, možno vidieť impozantný liatinové stroje Leavers. Je to dedičstvo z iných čias, zo zlatých časov anglickej čipky 19. storočia.

03.05.2013 09:00
Caudry - čipka Foto:
V slávnej továrni na čipky vo francúzskom Caudry vznikla aj čipka na svadobné šaty Kate Middletonovej.
debata

Stroje sa zrodili u anglických továrnikov a vyrábajú čipky, ktoré sú v medzinárodnej móde najviac vyhľadávané. Dvanásť ton liatiny a takmer desať metrov do dĺžky je potrebných na to, aby sa zastúpila práce čipkárky.

Jemná čipkovina jasne presvitá v umelom svetle hangárov, kde sú stroje umiestnené. Tróni tam stovka strojov – niektoré z nich ale slúžia už len ako zdroj náhradných dielov.

Herečka Emma Watson v šatách Valentino, ktorý... Foto: Reuters
Emma Watson Herečka Emma Watson v šatách Valentino, ktorý využíva čipky z továrne v Caudry.

Tieto krajkárske stroje sa už desiatky rokov nevyrábajú. Étienne Lescroart, ktorý manufaktúru pochádzajúcu z roku 1887 obnovil v štyridsiatych rokoch minulého storočia, kúpil mnoho strojov a zmodernizoval štruktúru. Caudry sa tak stalo jedným z posledných miest na svete, kde sa ešte dajú vidieť. Podnik prevzal jeho syn Bruno a dnes ho vedie vnuk Romain.

„Bruno a jeho syn boli čipkou posadnutí. Stroje Leavers, to je presná mechanika, ako Rolls-Royce. Muži sa na nich vybláznili,“ smeje sa riaditeľka marketingu Maud Lescroartová, ktorú citovala agentúra AFP. „Obdiv ku čipkám Sophie Halletovej, s ktorými sa stretávame okrem iných u Diora, Gucciho či Valentina, ale aj u jemnej bielizne, má možno svoj pôvod v onom neuveriteľnom kontraste medzi zložitosťou strojov a jemnosťou čipky,“ hovorí Lescroartová.

Jemnosť čipiek mohol vlani v júli obdivovať celý svet: Kate Middletonová mala na svojej svadbe s princom Williamom šaty lemované čipkou Sophie Halletovej.

Čipka na svadobných šatách Kate Middletonovej... Foto: SITA
Kate Middleton, svadba Čipka na svadobných šatách Kate Middletonovej tiež pochádzala z továrne v Caudry.

Štyridsaťročný Samuel Davoine „šéfuje“ jednému zo strojov. Vo firme pracuje už 24 rokov, remeslu ho naučil jeho otec. Zručnosti sa v podniku často dedia z otca na syna. Teraz pracuje na objednávke 232 čipkovaných lemovaní. Výroba čipky zaberie čas: za asi pol hodiny vyjdú zo stroja tri lemy.

V kresliarni pracuje návrhár Franck Desfossez so snímacím papierom a ceruzkou. Jeho kolegovia však upierajú zrak na obrazovky počítačov, ktoré sú znamením modernizácie procesu.

Vedúca kancelárie Florence Tangheová vyberá z archívov staré modely kreslené ručne. Dnes sa nákresy skenujú a všetko ide cez počítač priamo do strojov. Ľudský faktor však vôbec nestojí mimo. Tiež ručná práca je v Dome Sophie Halletovej potrebná: čipky je nutné opravovať, začisťovať a na záver, keď vyjdú zo stroja, ešte kontrolovať.

„Kým ľudia budú pociťovať pri pohľade na čipky radosť, budú sa vyrábať. A za to vďačíme zručným znalcom tohto remesla,“ zdôrazňuje Lescroartová.

Riaditeľka marketingu nechce nič prezradiť o obrate tohto rodinného podniku. Ešte vraj nedozrela doba na to, aby sa mohla aj táto záhada stať známou.

debata chyba

+ Využite možnosť ráno si zaplávať v bazéne, alebo sa len tak schladiť vodou.
Kreativita v riešení problémov...

+ Dávajte pozor s kým sa zoznámite a nepodľahnite vášni na jednu noc.
Naučte sa hospodáriť s peniazmi inak...