Za padanie vlasov môžu hormóny aj zlá strava

Bujná hriva je už od nepamäti symbolom krásy žien, ale na vlasy si potrpia aj muži.

01.05.2013 18:00
vlasy, zdravie, vypadávanie, starostlivosť Foto:
Husté a zdravé vlasy sú symbolom vitality a energie.
debata

Padanie vlasov nepoteší nikoho a práve jar je jedno z období, ktoré je v tomto ohľade náročnejšie. Ako udržať vlasy vo forme a aké sú príčiny ich nadmerného vypadávania?

Husté a zdravé vlasy sú symbolom vitality a energie. Keď ich zrazu čoraz viac zostáva v hrebeni či na vankúši, takmer každého sa zmocnia obavy z plešatej hlavy. Ešte predtým, ako človek prepadne panike, si však treba uvedomiť, že padanie vlasov je úplne prirodzený proces. Denne môže vypadnúť až do sto vlasov. Pritom nejde o nijakú chorobu a časom zase dorastú. Úlohu pri padaní zohráva napríklad aj ročné obdobie – a práve počas jari a jesene môže byť tento jav výraznejší. Ak však pokrývka hlavy naozaj redne povážlivým tempom, je vhodné vyhľadať lekára.

Počet vlasov je daný od narodenia

Najčastejšie príčiny vypadávania vlasov treba podľa kožnej lekárky MUDr. Evy Škutilovej rozdeľovať podľa toho, či ide o muža alebo ženu. „Pri padaní vlasov zohráva úlohu genetika, pretože farba aj počet vlasov je daný od narodenia. Neraz sa nájde dôvod padania vlasov práve v rodinnej anamnéze. Dôležitá je aj forma padania vlasov – teda či ich ubúda rovnako na celej hlave, alebo ide o ložiskové vypadávanie. Od toho sa odvíja diagnostický postup.“

Pozor na nedostatok železa

Častou príčinou vypadávania vlasov u dievčat či mladých žien je snaha schudnúť a nedostatočná výživa. Vlasy sú vyživované krvným riečiskom, teda tým, čo človek telu prostredníctvom stravy dodáva. „Pre vlasy je dôležité proporcionálne zastúpenie všetkých vitamínov a minerálnych prvkov. Striktné diéty, ako napríklad úplné vegánstvo s odmietaním živočíšnych a v niektorých prípadoch dokonca aj rastlinných bielkovín, ho obmedzujú. Takýto stav je pre organizmus stresujúci, pretože nie každý človek vie, ako chýbajúce látky vykompenzovať. Nedostatočné zastúpenie minerálov, vitamínov a znížená celková výživová hodnota potravy následne rozhádžu nielen hormonálny cyklus, ale prejavia sa aj vo forme vypadávajúcich vlasov,“ vysvetľuje MUDr. Škutilová.

Ďalšou z príčin, ktorá môže a nemusí byť výsledkom zlého stravovania, je aj chýbajúce železo. Sprievodnými znakmi nedostatku tohto minerálu je okrem padania aj lámavosť vlasov a nechtov, bledá pokožka, únava či problémy s koncentráciou. „Najmä mladé dievčatá a ženy by mali zo stravy prijímať dostatok železa, pretože ho v porovnaní s mužmi strácajú viac kvôli menštruácii,“ upozorňuje MUDr. Škutilová. V niektorých prípadoch stačí upraviť stravu, v iných treba stav pacienta konzultovať s hematológom.

Medzi potraviny bohaté na železo patria morské riasy, pivné kvasnice, sezamové semienka, sójová múka, strukoviny (najmä fazuľa a šošovica) či pistáciové oriešky. Z mäsa je vhodné naservírovať si hovädzinu, ideálne pečeň. Vstrebávaniu železa napomáha vitamín C, takže je vhodné si dopriať napríklad citronádu, pomaranč, brokolicu, jahody či kivi.

Príčinu padania treba hľadať v minulosti

Na Slovensku bežne človek pri trápení povie, že „z toho ošedivie“. Posledné slovíčko by však pokojne mohlo znieť aj oplešivie. Na stave vlasovej pokrývky sa totiž môže podpísať aj dnešná hektická doba, stres a s tým spojená zlá životospráva.

Za normálnych okolností je približne 90 percent vlasov v rastovej fáze a 10 percent vo fáze pokoja, v ktorej vydržia až do vypadnutia približne 3–4 mesiace. Podľa vedcov stres môže zapríčiniť fyziologické procesy, pre ktoré sa do oddychového módu dostane viac vlasov ako za normálnych okolností. A keď po spomínaných 3–4 mesiacoch začnú vypadávať, nejedného človeka pochytí panika. Príčinu tohto stavu však treba hľadať asi štvrť roka dozadu. Zdravá životospráva tak opäť zostáva najlepšou prevenciou nielen proti rôznym chorobám, ale aj proti padaniu vlasov.

Po pôrode je padanie normálne

Významným faktorom pri rednutí pokrývky hlavy sú aj hormóny – a to tak pri mužoch ako pri ženách. Mnoho žien si všimne zvýšenie padanie vlasov napríklad po pôrode. „Po pôrode je padanie vlasov prirodzené. Ženy si totiž neuvedomujú, že im počas tehotenstva vlasy padali menej. Po pôrode len dobiehajú zameškané. Nejde o trvalú stratu vlasov, takže sa netreba priveľmi znepokojovať,“ vysvetľuje MUDr. Škutilová.

Podobné účinky môže mať aj užívanie hormonálnej antikoncepcie, hoci hormóny v nej obsiahnuté vlasom skôr prospievajú, ako škodia. Keď však po dlhšom čase žena antikoncepciu vysadí, vlasy, ktoré vďaka nej „pribudli“, vypadnú.

K vlasom pristupujte s citom

Fénovanie, natáčanie, farbenie, trvalá – najmä ženy dávajú neraz svojim vlasom zabrať. Pri manipulácii s pokrývkou hlavy je dôležitá najmä jedna vec. „K vlasom sa treba správať ako k živému organizmu. Nie ich zbytočne presušovať horúcim vzduchom, ako by išlo o neživé prúžky. Ako je prúd horúceho vzduchu zblízka nepríjemný pokožke, tak má negatívny účinok aj na vlasy. Trpia, budú lámavé, nie také, ako ich chceme mať,“ vysvetľuje MUDr. Škutilová.

Okrem toho sa treba vyhnúť prudkému kefovaniu, ktoré vlasy mechanicky vytrháva. Aj v takomto prípade však vlasy dorastú – samozrejme, ak nie sú takémuto stresu vystavované pričasto.

A čo muži?

Pri mužoch sú hlavné príčiny vypadávania vlasov podľa MUDr. Škutilovej jasné. „V tomto prípade sú okrem genetiky významným vplyvom androgény, mužské hormóny. Ak ich je v tele dostatok, často dochádza k vypadávaniu vlasov v niektorých lokalitách. A to vieme ťažko ovplyvniť. Museli by sme u nich znižovať mužské hormóny, a to sa nedá urobiť, lebo by sme z muža takpovediac urobili ženu,“ vysvetľuje dermatologička.

Ako takmer neodvratnú stratu vlasov vnímajú samotní muži? „V tomto ohľade sa veľmi nelíšia od žien a nechcú byť plešatí. Niektorí to berú ako veľký hendikep, iní sú s tým úplne vyrovnaní a nemajú s tým problém.“

Pomoc v podobe liečiv, doplnkov či babských rád

Proti padaniu vlasov existuje množstvo prípravkov. Niektoré sú aj pomerne účinné a kým sa používajú, vlasy držia. Keď sa však s ich nanášaním prestane, vypadnú. „Dnes sú tieto produkty veľmi sofistikované, ale aj veľmi drahé. Síce naozaj fungujú, ale cenová náročnosť často nie je adekvátna očakávaniam užívateľa. Neraz totiž predpokladá, že sa jeho stav rýchlo zlepší k želanému výsledku. Doba, počas ktorej treba prostriedok aplikovať, je však dlhšia a s ňou stúpa aj finančná náročnosť,“ približuje skúsenosti svojich pacientov MUDr. Škutilová.

Najmä ženy často siahnu aj po výživových doplnkoch pre krásne a zdravé vlasy. Mix vitamínov a ďalších látok má zaručiť hrivu bez nadmerného padania a je vhodným pomocníkom najmä vtedy, ak ich telo nezískava z bežnej stravy. Okrem peňazí sa však treba obrniť aj trpezlivosťou – výsledky totiž možno pozorovať opäť až po troch mesiacoch.

Proti vypadávaniu vlasov existujú aj rôzne babské recepty – napríklad nanášanie vaječného žĺtka na pokožku hlavy. „V tomto prípade ide o dodanie výživných látok zvonka. Pri takomto pokuse o revitalizáciu ide skôr o to, že človek pre seba niečo urobí a potom má pocit, že mu to pomohlo. Ale nejaké racionálne jadro napríklad tento recept nemá. Ja osobne som skôr za pragmatické postupy,“ dodáva MUDr. Škutilová.

Čísla a fakty o vlasoch
* Človek má priemerne 120 000–150 000 vlasov.
* Denne človeku vypadne do 100 vlasov.
* Mesačne vlas podrastie približne o 1 centimeter.
* Jeden vlas rastie približne 2 až 6 rokov.
* Vlasy rastú najrýchlejšie v lete.
* Najdlhšie vlasy za rok 2013 má podľa Guinnessovej knihy rekordov Číňanka Dai Yue Qin – majú 3,3 m.
* Jeden zdravý vlas unesie okolo 100 gramov váhy.

debata chyba

+ Choďte sa prejsť na chvíľu do prírody, čerstvý vzduch vám urobí dobre.
Môžete mať svoj názor, len ho musíte...

+ Nezabúdajte na hydratáciu, pre vaše telo je veľmi dôležitá.
Čím neskôr začnete, tým neskôr skončíte, pamätajte....