Šesť typov šiat, ktoré zamaskajú vaše nedokonalosti

Byť na sto percent spokojná s vlastným telom je asi celkom nemožné. Ale čo tam po drobných nedostatkoch, keď vhodná móda dokáže zamaskovať všetky drobné chybičky.

11.04.2013 07:00
debata
Peplumová sukienka vylepší siluetu dám bez bokov. Foto: KAREN MILLEN
šaty na problematické telesné partie Peplumová sukienka vylepší siluetu dám bez bokov.

Aké šaty si obliecť, aby ste zamaskovali problematické partie:

Na široké boky

Retro šaty so zdôrazneným pásom a nadýchanou sukňou sú mimoriadne vhodné pre dámy, ktoré majú silnejšie stehná alebo väčšie pozadie. Prepásanie v drieku figúru opticky predelí, ideálne je, ak ide o šaty, ktoré zároveň jemne podvihnú poprsie (napríklad všitým polokorzetom). Pomôcť si, samozrejme, môžete aj formujúcou podprsenkou. Nadýchaná sukňa, ktorá siaha tesne pod kolená, zakryje kritické partie. Voliť obuv môžete na dva spôsoby – buď balerínky, aby ste budili ležérny a dievčenský dojem. Podpätky sú vhodnejšie, ak chcete pridať ešte trošku krásy lýtkam, a najmä, ak patríte medzi dámy nižšieho vzrastu.

Peplumová sukienka vylepší siluetu dám bez bokov.
Tunikový model, ktorý bude lichotiť dámam s...
+9Zdôraznený pás a nadýchaná sukňa prospejú...

Útle plecia

Hoci drobné plecia a subtílne pôsobiaca figúra môžu dámam vyhovovať, niekedy opticky budia dojem akejsi skrehnutej a príliš vetchej siluety. V takom prípade je dobré pomôcť si kreáciami so zdôraznenými pleciami. Či už ide o všité vypchávky alebo model ušitý tak, že strih pleciam dodáva objem a výraz, voliť môžete podľa svojho gusta. Pozor však na to, aby vyše vypchaté plecia neevokovali zbytočne módu 80-tych rokov. Tá sa síce stále cyklicky vracia do trendov, ale v tomto prípade je lepšie plecia tvarovať tak, aby pôsobili prirodzene a nie ako niečo z garderóby od MC Hammera.

Drobné prsia

Poviete si, čo už môže pomôcť? Ale faktom je, že pri šatách platia podobné pravidlá ako pri bikinách či dámskej bielizni. K objemu dokážu pomôcť objem na šatách – teda volániky, plisovanie, nášivky a aplikácie v oblasti poprsia. Efektný dokáže byť aj výrazný vzor – pokiaľ chcete dodať objem najmä partiám od pása nahor – voľte modely, v ktorých sa vzorovaná látka sústreďuje v oblasti trupu a sukňa je z kontrastnej monochromatic­kej látky.

Hrubé paže

Problém s mohutnejšími ramenami a pažami pozná veľa žien. V tomto prípade je cieľ jasný – inkriminované partie treba vylepšiť. Ako v rozprávke o múdrej žene, kde sa hovorilo, že prišla „ani nahá, ani oblečená“, platí, že tento postup môžete aplikovať aj na hrubšie ramená. Pomôžu šaty s jemnými čipkovými rukávmi. Ramená zakryjú, ale zároveň ich neschovajú úplne. Voľte taký vzor čipky, ktorý opticky nebude pridávať objem, ale naopak. Samozrejme, môžete si vybrať aj šaty s elastickými trojštvrťovými rukávmi.

Tunikové šaty s výraznejšou potlačou sú určené... Foto: MARKS & SPENCER
šaty na problematické telesné partie Tunikové šaty s výraznejšou potlačou sú určené dámam s chlapčenskou figúrou bez výraznejších kriviek, grafika často dodá objem.

Priveľké prsia

Sú dve možnosti – buď svoje vnady zvýrazníte a vyformujete v šatách na telo – doslova bandážové strihy dokážu aj masívnejšie dekolty vytvarovať tak, že budú vyzerať elegantne a pritom nesmierne sexi. Druhá možnosť je dopriať poprsiu ľahučké materiály ako šifón či hodváb, pričom v prípade, že ste žena s figúrou v tvare presýpacích hodín, mali by ste zvýrazniť pás. Ak ste objemnejšia aj na brušku a bokoch, voľte splývavé tunikové šaty, alebo potom modely s drapériou, ktoré dokážu vyformovať opticky figúru.

Útle boky

Áno, sú aj dámy, ktoré majú opačný problém ako väčšina žien. Namiesto kyprých tvarov im príroda nadelila od pása nadol poskromnejšie. V takom prípade sú ideálne šaty s peplumovými sukienkami, ktoré opticky pridajú objem v oblasti bokov, ale zároveň nechajú vyznieť štíhle stehná. Pokiaľ máte chuť na ešte ženskejšiu verziu, voľte opäť šaty so zvýrazneným pásom a širšou sukňou strihanou do A.

debata chyba

+ Správajte sa disciplinovane, pomôže vám v tom aj cvičenie.
Napravte svoje chyby z minulosti, nie je to hanba....

+ Nedávajte do seba kopu liekov, vaše telo s tým nie je OK.
Dnes toho budete mať na práci dosť, preto...