Moderná žena podľa Dior: Pleteniny, Warhol aj kohútia stopa

Paríž žije už niekoľko dní módou. Jedna z najočakávanejších prehliadok bola tá pod logom značky Dior. Ateliér pod kreatívnym vedením dizajnéra Rafa Simonsa nesklamal.

04.03.2013 06:00
Dior - jeseň-zima 2013 - Paríž Foto: ,
Modelka v kreácii z kolekcie na jeseň-zimu 2013 od Rafa Simmonsa pre módny dom Dior.
debata (1)

Ak si poviete Dior, mnoho módnych nadšencov si spomenie na opulentné kreácie Johna Galliana – zlého chlapca, ktorého nedávny škandál s antisemitskými a fašistickými vyhláseniami stáli miesto. Jeho nástupca Raf Simons ponúka na dámsku módu celkom iný pohľad. Charakterizovaný minimalistickým prístupom, dôrazom na siluetu vychádzajúcu z archívov značky, ale tiež na prvky, ktoré prepájajú módny vplyvy jednotlivých dekád. Zúročil to aj v prezentácii jeseň-zima 2013/2014.

Modelka v šatách z dielne dizajnéra Rafa...
Francúzska topmodelka Marine Deleeuw na móle...
+17Modelka v kreácii z kolekcie na jeseň-zimu 2013...

„Christian Dior začal svoju kariéru ako galerista, keď vystavoval ranné diela Salvadora Dalího a Alberta Giacomettiho. Táto kolekcia je spojená vášňou, ktorú zdieľame,“ uviedol v oficiálnom tlačovom vyhlásení Simons. A motívy z ranných malieb Dalího umiestnil na ľahučké hodvábne a šifónové šaty, ktoré pripomínali obdobie 20-tych a 30-tych rokov minulého storočia.

Ďalším výtvarným motívom, ktorý určite v nejakej „falošnej“ podobe čoskoro uvidíme aj na pultoch obchodov s lacnejšími odevmi, boli motívy ručnej kresby od Andyho Warhola. Jeho pozlátená lodička či rúž zdobili kabelky alebo topánky, ale opäť tiež šaty. Potlače vznikli v spolupráci s Nadáciou Andyho Warhola.

Modelka v šatách z dielne dizajnéra Rafa... Foto: Reuters, BENOIT TESSIER
Dior - jeseň-zima 2013 - Paríž Modelka v šatách z dielne dizajnéra Rafa Simonsa pre módny dom Dior.

Na prehliadke, ktorú si prišli pozrieť známe hviezdy ako herečky Marion Cotillard, Melanie Laurent či modelka Natalia Vodianova, však nechýbali ani tradičné plášte a kabáty alebo diorovské sako Bar, opäť inovované z hľadiska materiálu a detailov strihu či zdobenia. Výnimočné sa mohli zdať niekomu pleteniny, ktoré Simons zapojil do jesennej kolekcie. Veľmi citlivo boli kombinované s motívom kohútej stopy – takého obľúbeného vzoru, ktorý si osvojili ženy po celom svete a to bez ohľadu na meno ateliéru alebo firmy, ktorá ho vyprodukovala. O tom, že práve tento motív bude jedným z horúcich trendov najbližších mesiacov a jesene 2013 niet pochýb.

Prehliadka Dior - jeseň-zima 2013 - Paríž. Foto: Reuters, BENOIT TESSIER
Dior - jeseň-zima 2013 - Paríž Prehliadka Dior - jeseň-zima 2013 - Paríž.

Prehliadka s bezmála päťdesiatkou modelov bola výnimočná aj dekoráciami, ktoré si tvorcovia pripravili. V obrovských zrkadlových guliach umiestnených na strope aj na podlahe sa odrážali korzujúce modelky, ale aj tváre prominentných hostí, ktorých Dior pravidelne láka do Paríža. V našej galérii si môžete prezrieť atmosféru prehliadku aspoň spoza svojho počítača. A možno nájsť inšpiráciu, akým smerom budete ladiť svoj šatník – lebo Dior ponúka jednu z najpôvabnejších a aj napriek hromadeniu historických vplyvov veľmi súčasných a modernizovaných verzií Dámy dneška.

V nasledujúcich dňoch vám prinesieme prierez najzaujímavejšími prehliadkami parížskeho týždňa módy.

1 debata chyba

+ Pokúste sa prestať so závislosťami, škodia vám viac ako si myslíte.
Nemôžete myslieť len v prospech seba, mali...

+ Začnite jedávať pravidelne, docielite tak, že nebudete priberať.
V práci dosiahnete neuveriteľné veci, vek nehrá...