Vzácne oleje liečia pokožku a sú k nej šetrné

Rastlinné oleje a éterické silice sú už dávno súčasťou mnohých liečivých a skrášľujúcich procedúr.

31.03.2010 08:51
Vyskúšajte februárové kozmetické novinky Foto: ,
Vzácne oleje liečia pokožku a sú k nej šetrné
debata

Po bio trende v stravovaní sa čoraz viac presadzuje bio aj v kozmetike, ktorá je k telu zložením šetrná.  Jednou z možností,  ako jej dopriať prirodzenú starostlivosť, sú oleje tvoriace základ prírodných odličovacích a regeneračných prípravkov, hydrofilných pleťových vôd či dekoratívnej kozmetiky.

Moderné kozmetické prípravky sú výsledkom mnohých výskumov, ale napriek tomu sa citlivosť  pokožky na ich chemické zložky za posledných desať rokov výrazne zvýšila. Aj v dôsledku používania nesprávnej kozmetiky čoraz viac detí a dospelých trpí nielen precitlivenosťou pokožky, ale aj zdanlivo bezdôvodnými alergiami na chemické prípravky a kožnými problémami. Aromaterapia preto preniká svojimi prírodnými zložkami aj do kozmetiky a stáva sa skvelou alternatívou v starostlivosti o pleť i telo. Tvrdí to bylinkárka a diplomovaná zdravotná sestra  Venuša Studničková.

Vzácne oleje
Základom bio kozmetiky sú v menšom množstve éterické silice, ktoré sú charakteristické svojou olejovou konzistenciou. Stopercentné éterické oleje sa získavajú z malých žliazok, ktoré sa nachádzajú v kvetoch, listoch, plodoch, kôre, dreve či koreňoch a používajú sa skôr na terapeutické účely. Pre ich vysokú koncentráciu k nim treba pristupovať veľmi opatrne a riediť ich. Keďže vonné látky sa v rastlinách vyskytujú len v minimálnom množstve a ťažko sa z nich „ťažia“, stopercentné prírodné éterické oleje spoznáte aj podľa vysokej ceny. Najzákladnejšou zložkou aromaterapeutickej kozmetiky sú však čisté rastlinné oleje, ktoré sa získavajú z plodov a semien olejnatých rastlín a slúžia ako rozpúšťadlá. Sú totiž nenahraditeľným zdrojom nenasýtených mastných kyselín a vitamínov rozpustných iba v tukoch, vďaka čomu prenikajú hlboko do nášho metabolizmu.

Svojím zložením sú rastlinné oleje príbuzné nášmu telesnému tuku a tým zaručujú pokožke všestrannú ochranu aj vďaka prirodzenému ochrannému faktoru dva až štyri, ktorý pokožku chráni pred nepriaznivým slnečným žiarením a predčasným starnutím. Navyše urýchľujú regeneráciu zničenej pleti, vyhladzujú jej povrch, hydratujú a zvláčňujú. Na rozdiel od klasickej kozmetiky nie sú výrobcovia nútení olejové prípravky dopĺňať chemikáliami, teda emulgátormi a konzervačnými látkami.  Oleje totiž majú antimikrobiálne i konzervačné vlastnosti. „Rastlinný olej je v bio kozmetike nosič, éterický olej je na ňom skôr ako šperk,“ pokračuje Studničková. Pri výbere správnych olejov, ktoré sú súčasťou kozmetiky, je podľa nej dôležité o nich vedieť čo najviac faktov a zohľadniť kvalitu i stav pleti, ale aj celkový zdravotný stav ako napríklad to, či trpíme nádchou, migrénou alebo žalúdočnými ťažkosťami, prípadne únavou. To všetko sú faktory, ktoré nám kozmetika na báze éterických olejov môže pomôcť vyriešiť. „Neuváženým výberom aromaterapeutických prísad totiž môžete nechtiac negatívne ovplyvniť svoj krvný tlak alebo zapríčiniť negatívne pôsobenie na poškodené ľadviny či pečeň. Pre tehotné ženy sú napríklad  kontraindikáciou silice z mäty piepornej alebo rozmarínu. Preto pozorne čítajte návod na použitie na všetkých prípravkoch, ktoré sa chystáte používať. Dobrým radcom býva aj nos, ak vám niečo vonia, malo by to byť pre vás i vhodné,“ varuje Venuša Studničková.

Ako ich správne používať
„Olejové prípravky je vhodné nanášať vo veľmi malom množstve na vlhkú pokožku. Vďaka tomu sa totiž vytvorí emulzia, ktorá sama rýchlo vsiakne. Potom desať minút počkajte a nemusíte sa obávať ani zamasteného oblečenia,“ tvrdí bylinkárka. Výnimkou sú iba regeneračné oleje určené na pleť vystavenú chladu. Vtedy olej s vodou aplikujte dve hodiny pred odchodom z domu, keď sa už voda stihne vypariť. Obávať sa nemusíte ani neželaného lesku. Olej nanesený v tenkej vrstve vsiakne do pokožky veľmi rýchlo. Ak sa vám podarí neniesť príliš veľa prípravku, vysajte olejový lesk kozmetickým obrúskom a nechajte prípravok ďalej pôsobiť. Oleje, ktoré si kúpite v podobe prípravkov na umývanie, sú od bežných sprchových či kúpeľových prípravkov odlišné v tom, že vám bohatú penu v kúpeľni rozhodne nevyčaria. „To býva častou výhradou mojich zákazníkov. Za penenie, na ktoré sme zvyknutí, sú však zodpovedné tenzidy, ktoré v prírodných produktoch, našťastie, nenájdete. Negatívne totiž pôsobia na pokožku, pretože ju nielen čistia, ale aj vysúšajú a narúšajú jej prirodzenú mikroflóru. Pri použití prípravkov na olejovej báze vzniká mliečna emulzia, ktorá šetrne čistí a dostatočne premasťuje,“ vysvetľuje Studničková.

Text: Zuzana Hlavačková pre magazín Pravdy
Foto: SHUTTERSTOCK

debata chyba

+ Cvičte aj v pohodlí domova, vaše telo sa potrebuje začať viac hýbať.
Momentálne nie je čas na míňanie peňazí,...

+ Nezabúdajte na hydratáciu, pre vaše telo je veľmi dôležitá.
Čím neskôr začnete, tým neskôr skončíte, pamätajte....