Aloe vera - zázrak, ktorý zahojí jazvy či pomôže unaveným vlasom

Aloe vera - kedysi exotická, takmer nepoznaná rastlina. Dnes stále častejšia súčasť nášho života, či už sa jedná o stravu alebo kozmetiku a lekársku starostlivosť.

06.09.2010 19:03
Aloe vera – rastlina stovky zázrakov Foto:
Aloe vera - zázrak, ktorý zahojí jazvy či pomôže unaveným vlasom
debata

A práve to umožňuje dnešným ženám využiť účinky tejto exotickej rastliny. Máme pre vás niekoľko tipov, ako si s rastlinným zázrakom skrášlite svoje telo.

Aloe ako balzam na vlasy
Zmiešajte pol hrnčeka gélu z aloe vera (kúpite ho v lekárňach), zmiešajte ho s pol lyžicou jojóbového oleja a naneste na vlasy. Nechajte desať minút pôsobiť a až následne podstúpte tradičnú procedúru – umytie vlasov a nanesenie kondicionéru.
Vitamíny C a E prítomné vo výťažkoch z aloe pomôžu najmä poškodeným a vysušeným vlasom. Túto kúru špeciálne oceníte napríklad po návšteve plavárne, kde vašej pokrývke hlavy dala zabrať chlórovaná voda.

Aloe ako liek na opary
Glykoproteíny a polysacharidy, ktoré obsahuje šťava alebo gél z aloe pomáhajú k rýchlejšiemu uzdraveniu nepekných oparov či horúčok na perách. Zároveň sú účinne aj proti bolesti týchto infikovaných miest. Trošku gélu naneste na vatovú tyčinku a potrite ňou bolestivé miesto. Procedúru môžete opakovať viackrát.

Aloe ako vyhladzovač drsnej pokožky na chodidlách
Pekné nohy, špeciálne chodidlá s jemnou pokožkou na pätách – o tom mnohé z nás môžu len snívať, Skrátka, vysoké podpätky a celé dni na nohách si vyberajú svoju daň. Ako zázrak však na vaše nôžky zapôsobí pílingový zábal, ktorý si pripravíte z nasledujúcich ingrediencií: hnedý cukor, gél z aloe vera, kokosový olej a citrónová šťava. Zmiešajte dokopy pol šálky hnedého cukru s dvoma polievkovými lyžicami citrónovej šťavy a dvoma lyžicami aloe gélu. Pridajte jednu čajovú lyžičku kokosového oleja. Naneste na nohy, špeciálne na zhrubnuté a drsné partie a jemne masírujte niekoľko minút. Jednotlivé zložky pracujú v súčinnosti a výsledok je skvelý. Nohy sú vďaka cukru zbavené suchej a odumretej pokožky, aloe a kokosový olejh ich zjemní a vyživí a citrón zase rozjasní.

Aloe boduje aj v boji s jazvičkami
Drobné poranenia, jazvičky, rezné ranky či poškodenú pokožku po vyrážkach zacelí výťažok z aloe. Najprv si postihnuté miesta umyte a vydezinfikujte, následne potrite šťavou z aloe. Alantoín, ktorý rastlina obsahuje, podporuje bunkovú výmenu a z dlhodobého hľadiska napomáha odstráneniu jazvičiek.

Text: lp, pre Žena.Pravda.sk
Foto: SHUTTERSTOCK

debata chyba

+ Dnes si jednoznačne oddýchnite do sýtosti, potrebujete to.
Nesnažte sa o niečom presvedčiť, sami dobre viete ako...

+ Začnete s pestovaním vlastných plodín a určite vám budú chutiť viac.
Nebuďte príliš nervózny, všetko zvládnete...