Plesová móda má vystihnúť ženskú postavu, dominuje empírový strih

Fialová, čierna, strieborná, škoricová, ale tiež jemné pastelové farby sú podľa znalcov aktuálne pre tohtoročnú plesovú sezónu, ktorá sa prehupla do druhej polovice.

03.02.2011 12:34
Plesová móda má vystihnúť ženskú postavu,... Foto:
Plesová móda má vystihnúť ženskú postavu, dominuje empírový strih
debata

Zjavný je odklon od takzvanej korzetovej módy a stále viac sa na tanečný parket využíva jednoduchý empírový strih. Podľa návrhárky Jaroslavy Sedláčkovej sa súčasná móda snaží čo najlepšie vystihnúť ženskú postavu, zvýrazniť jej prednosti a zakryť prípadné nedostatky.

„Dôležité pre plesový štýl je zvýraznenie postavy. Monštrózne šaty s pevným korzetom a veľkými sukňami sa už prakticky nevyrábajú,“ uviedla Sedláčková. Podľa nej sa síce stále podobné modely objavujú v požičovniach, ale pre novú tvorbu aktuálne nie sú.

Tvorcovia plesovej módy hľadajú podľa autorky spoločenských modelov inšpiráciu v histórii a architektúre. „Antická róba je krásna a nesie v sebe známku ležérnosti. Veľakrát išlo len o to, že sa okolo tela obmotal pruh hodvábu a prehodil cez rameno,“ uviedla. Upozornila, že ležérne empírové šaty si môžu dopriať ženy štíhle, ale aj s plnšími tvarmi. „Dávajú žene veľkú voľnosť. Materiál však musí byť splývavý, ľahký a doslova viať. Šaty majú po tele splývať ako voda,“ uviedla. Zdôraznila zároveň, že šaty sa v tomto štýle „musia veľmi precízne strihať a nesmie sa šetriť na materiáli“.

„Tento štýl ženám vždy svedčal. Ocenila to už Napoleonova Jozefína, ale tiež maliari ako Alfons Mucha alebo Joža Uprka,“ uviedla návrhárka. Zdôraznila, že výhodou tohto modelu je jednoduchosť. Inšpiráciou pre českých tvorcov môže byť aj prvorepublikový plesový štýl, na ktorý mnohokrát vsádzajú aj usporiadatelia spoločenských akcií. „Vzory ako Adina Mandlová alebo Lída Baarová sú stále aktuálne. Ich šaty sa zakladali na ženskosti. Ponúkajú množstvo možností a využití materiálov ako je šifón, krajka alebo satén. Nikdy neboli nevkusné,“ zdôraznila dizajnérka.

Žiadanou variantou pre súčasné plesové modely je tiež takzvaná bandáž, teda točený materiál, ktorý však musí byť veľmi precízne spracovaný. „Musí to tiež niesť známku ležérnosti a voľnosti,“ vysvetlila Sedláčková. Atraktívne sú aj strihy v štýle „morská panna“, ktorý časo využívajú preslávené módne značky. Vyžaduje však veľkú zručnosť pri spracovaní.

„Niekedy je mi do plaču, keď vidím ako sa ženy obliekajú,“ uviedla Sedláčková. Podľa nej je veľakrát veľmi nešťastné kopírovanie modelov zo svetových prehliadok. „Sú to modely, ktoré majú svoje náležitosti. Veľmi tam záleží na materiáloch. Nie je možné to ošidiť,“ zdôraznila. Je podľa nej „veľké nešťastie“, keď sa niekto snaží napodobiť Diora.

Súčasná plesovbá móda si už príliš nepotrpí na veľké zdobenie. „Ustupuje sa od trblietavých materiálov a korálikov. Začínajú prevažovať modely s dlhými rukávmi a holými chrbtami. Dekolty už nemusia byť prílis veľké a niekedy sú zakryté ľahkým materiálom,“ popísala detaily Sedláčková.

Text: ČTK
Foto: ORANGE, SITA/AP Photo, REUTERS

+11
debata chyba

+ Dávajte pozor s kým sa zoznámite a nepodľahnite vášni na jednu noc.
Naučte sa hospodáriť s peniazmi inak...

+ Stanovte si reálne ciele pre zdravie a športové úspechy.
Otvorenosť k novým nápadom posilní vašu pozíciu v...