Potenie je prirodzené, ale nemusí vám znepríjemniť život

Aby vás pot nezahnal do kúta, chráňte sa.

16.04.2012 19:40
Potenie je prirodzené, ale nemusí vám... Foto:
Potenie je prirodzené, ale nemusí vám znepríjemniť život
debata

Potenie je prirodzeným mechanizmom ľudského organizmu a je pre jeho správne fungovanie veľmi dôležité. Pomáha nielen udržiavať  stálu telesnú teplotu – keď sa začne vylučovať pot pri prehriatí – ale zbavuje tiež organizmus škodlivých látok. Potenie je ovplyvňované hormónmi a nervovým systémom. Pot je tekutina tvorená z 99 % vodou, pričom sa rozlišujú dva typy: výlučky apokrinných a ekrinných potných žliaz. Je zaujímavé, že tieto potné žľazy produkujú odlišný typ potu i s odlišnou funkciou. Ekrinné žľazy fungujú už od útleho veku a pomáhajú ochladzovať organizmus. Pot týchto žliaz je tvorený okrem vody množstvom iónov (sodík, horčík…) a je bez zápachu.

Apokrinné žľazy sa nachádzajú najmä v podpazuší a slabinách a stávajú sa aktívnymi až v období puberty. Pot týchto žliaz obsahuje bielkoviny a tuky, ktoré sú živnou pôdou pre baktérie. Rozkladom týchto zložiek vzniká pach, ktorý baktérie svojou
aktivitou ďalej zhoršujú.

V normálnom stave telo produkuje 0,1 až 1 liter potu za deň. Pri námahe, vyššom teple, zvýšenom príjme tekutín, stresu a pod. sa tvorba potu prirodzene zvyšuje.

Nadmerné potenie však môže spôsobiť vážne zdravotné komplikácie. Takým príkladom je hyperhidróza, ktorou trpia 2–3 % populácie. Ide o nadmerné potenie bez vplyvu tepla alebo fyzickej aktivity. V extrémnych prípadoch telo vylučuje až 5× viac potu než u ostatných ľudí. Najviac sa ľudia potia na chodidlách a dlaniach (60 %), ďalej potom v podpazuší, na čele atď. Nadmerné potenie je väčšinou geneticky dané, ale majú naň vplyv i vnútorné faktory, akými sú infekčné choroby, menopauza, problémy vnútorných orgánov, obezita a pod. V neposlednom rade aj stres.

Nadmerné potenie môže negatívne ovplyvňovať i kvalitu života. Všeobecne je zvýšené a „viditeľné“ potenie považované
v civilizovanej spoločnosti za faux pas. S vylučovaním vody sa totiž telo zbavuje aj soli a škodlivých látok, ktoré
zanechávajú stopy na oblečení. Rozkladajúci sa pot navyše môže nepríjemne zapáchať…

Ako sa chrániť?
V dnešnej dobe je možné vyberať z celého radu dezodorantov, ktoré eliminujú pach potu, alebo antiperspirantov. Tie
potláčajú vylučovanie potu a predchádzajú tak zvýšenému poteniu a jeho rozkladaniu na pokožke. Vhodné je upraviť
i životný štýl (obmedziť vplyv stresu) a stravovacie návyky. Vyhnúť sa ťažkým, koreneným a sladkým jedlám, a naopak
pridať viac ovocia a zeleniny. Nápoje konzumovať nie príliš horúce alebo naopak ľadové a radšej sa vyhýbať alkoholu a kofeínu.

Vyskúšajte tieto novinky:

1. Máte veľmi citlivú pokožku? Potom siahnite po dezodorante Eucerin. Je vhodný aj na extrémne citlivú pokožku alebo po holení. Klinicky preukázaná ochrana proti pachu až 24 hodín. Obsahuje upokojujúci bisabol. Neobsahuje alkohol ani farbivá a konzervačné látky. 

Guľôčkový dezodorant Eucerin, 50 ml kúpite za 7,66 eur

2. Máte strach, že antiperspirant zanechá škvrny na oblečení? Tak siahnite po novinke Nivea. 48-hodinová ochrana proti poteniu bez žltých stôp a bielych škvŕn na oblečení. S atraktívnou ľahkou vôňou.

Guľôčkový antiperspirant Invisible for Black & White Clear, Nivea, 50 ml kúpite za 3,50 eur

3. Ak túžite po výraznej vôni, siahnite po novinke značky Rexona. Kombinácia divokej maliny, jasmínu, magnólie a ruže zabezpečí poriadnu dávku sviežosti a ženskosti.

Rexona Happy,  150 ml kúpite za 2,69 eur

Text: -bn- pre Žena.Pravda.sk
Foto: Shutterstock

   
debata chyba

+ Podporujte svoju imunitu vitamínmi, práve to vaše telo potrebuje.
Ak neviete pokračovať dnes nie je práve váš...

+ Zmeňte každodennú rutinu a pridajte do nej niečo čo vášmu telu chýba.
Ak ste sa zmýlili nevadí, ide o to či to...