Christian Louboutin už dvadsať rokov oslavuje ženský sexepíl

Sex v meste preslávil meno Manola Blahnika. Jeden z jeho hlavných konkurentov nepotreboval ani seriál. Slávny Christian Louboutin slávi tento rok dvadsiate výročie existencie svojej značky.

30.04.2012 10:26
Christian Louboutin už dvadsať rokov oslavuje... Foto:
Christian Louboutin už dvadsať rokov oslavuje ženský sexepíl
debata

Keď sa povie topánky od Louboutina, módy znalým jedincom sa okamžite objaví v mysli červená podrážka. Práve ona sa stala akýmsi poznávacím znamením dámskych lodičiek na supervysokánskych podpätkoch, ktoré sú dielom francúzskeho rodáka vychovaného mekkou módy – Parížom.

Láska pre Dianu
Celkom prvou topánkou, ktorú stvoril pod vlastným menom, bola lodička venovaná princeznej Diane. „Videl som jej fotografiu. Sedela a tvárila sa smutne. Znudene. Začal som rozmýšľať nad tým, čo by ju mohlo rozveseliť,“ zaspomínal si nedávno v rozhovore pre magazín Grazia. Výsledkom bola topánka s názvom Love (Láska). Išlo o pár, ktorý spojením špičiek vytváral pri pohľade zhora anglické označenie ľúbostného citu.

Láskou samotného Louboutina však bola predovšetkým ženská príťažlivosť a fascináciou ladná noha na vysokánskom podpätku. Nevedno, či ide o pravdivý príbeh, alebo prikrášlenú historku, dnes však 49-ročný majster rád rozpráva, ako ho začali fascinovať ženské topánky. „Ako chlapec som navštívil múzeum, v ktorom boli topánky na ihličkovom podpätku zakázané. Nechceli, aby im návštevníčky poškriabali podlahu,“ prezradil Louboutin v jednom z mnohých rozhovorov pre francúzsky Vogue. „Fascinovalo ma to. Vtedy som pochopil, že chcem tvoriť niečo, čo bude lámať pravidlá a ženám dodávať silu a sebavedomie.“

Hádam trošku vydržíte, nie?
Nejedna žena si povie, že balansovať na ihličkovom podpätku neprináša bohvieaký pocit sebavedomia – Louboutin však na to má jasný názor. „Vysoké podpätky sú radosť spojená s bolesťou,“ vyhlásil. O jeho motte by mohla niečo vedieť už aj slovenská speváčka a moderátorka Tina. V prvom živom vysielaní šou Hlas Česko Slovenska sa na podpätkoch vysokých takmer pätnásť centimetrov nešťastne šmykla a zvyšok programu musela odmoderovať s bandážou a bosá. „Vyzerá to tak, že Tina je nepoučiteľná,“ glosoval o týždeň neskôr Leoš Mareš, keď sa speváčka znovu objavila v lodičkách od Louboutina.

Faktom však je, že mnohé ženy aj napriek bolesti či dokonca riziku topánok francúzskeho majstra rady riskujú. V duchu hesla: pre krásu sa trpieť oplatí. „Ak v nich nedokážete chodiť, nedávajte si ich na nohu,“ odkázal rezolútne autor stoviek rozmanitých dizajnov. „Nemám žiadne pochopenie pre ženy, ktoré nariekajú, že moje topánky bolia. Ak v nich tri hodiny na pódiu fungujú členky skupiny Tiny Turner alebo Princa, nevravte mi, že sa v nich nedá chodiť,“ uviedol obuvník v už spomenutom rozhovore pre magazín Grazia.

Hollywood ho miluje
Možno hviezdy filmového plátna absolvujú špeciálny tréning, ale v topánkach Christiana Louboutina cupitajú slávne herečky aj vychytené speváčky ako v teniskách. Alebo sa dajú podopierať bodyguardom. Tak či onak – „louboutinky“ majú na nohách.

Francúzsky tvorca obúva tie najznámejšie ženy. Celkom prvou zákazníčkou jeho parížskeho salónu s obuvou, ktorý otvoril v roku 1991, bola monacká princezná Caroline. Jeho dizajn si odvtedy zamilovala Victoria Beckham, Christina Aguilera, Madonna alebo Sarah Jessica Parker – dáma, ktorá preslávila Louboutinovho najväčšieho konkurenta Manola Blahnika. Louboutin si veľmi dobre uvedomuje silu reklamy v podobe nôžok slávnych celebrít – pre Parkerovú preto vytvoril niekoľko exkluzívnych párov. Kde berie stále novú inšpiráciu?

„Ak nie ste znudený, za motto máte entuziazmus, milujete svojich priateľov a rodinu, premietne sa to do vašej kreativity,“ vysvetlil dizajnér. Dokonca tvrdí, že v živote si nestanovil žiaden cieľ. Slabinou by však svoj prístup nenazval. „Ak sa príliš sústredíte na jeden cieľ, môže vás to vyšťaviť,“ vysvetlil návrhár.

Šťavy má pravdepodobne teda dosť – nezostáva zavretý len pri skicári a v dielni svojho ateliéru. Len pred pár týždňami malo v Paríži premiéru predstavenie v slávnom kabarete Crazy Horse – dizajnér ho režíroval a zároveň pripravil pre polonahé tanečnice kompletnú obuv. Ako sám prezradil, okrem umeleckej realizácie vnímal prácu v kabarete ako jeden zo spôsobov oslavy ženského pôvabu a sexepílu. Veď o ne sa snaží už vyše dvadsať rokov.

Zaujímavosti o Christianovi Louboutinovi

  • K 20. výročiu existencie značky (znovu)vytvoril kolekciu 20 najslávnejších párov topánok – uviedol ju až v sezóne 2012, hoci výročie slávi už od jesene 2011. Predávajú sa budú len vo vybraných butikoch pod jeho menom.
  • Pre červenú podrážku vedie dlhý súboj s firmou PPR – majiteľom značky Yves Saint Laurent. Louboutin tvrdí, že je jeho „duševným majetkom“ a žiada, aby značka prestala vyrábať topánky s červenou podrážkou.
  • Najoddanejšou zákazníčkou je vraj spisovateľka Danielle Steelová. Údajne má doma 6¤000 párov topánok Louboutina a bežne kúpi 80 párov, keď navštívi jeho ateliér.

Text: Zdeno Gáfrik pre Pravda magazín
Foto: 2media.cz, SITA

+9
debata chyba

+ Neužívajte pravidelne lieky, pozor aby vám viac neuškodili.
Oddeľte svoju prácu od súkromia, všetci tak budú...

+ Zmena je život, avšak dávajte pozor, aby ste sa nezmenili k horšiemu.
Povedzte svoj názor a neprikláňajte sa k...