Mladí Američania pociťujú znechutenie zo vzdelávania, na vysoké školy sa nehrnú

Zakaždým, keď si Grayson Hart predstavoval svoju budúcnosť, videl sa ako vysokoškolský študent.

28.03.2023 11:00
žena, študentka, stres, nervozita Foto:
Niektorí stredoškoláci mali dojem, že toho dosť nevedia a necítili sa byť pripravení na vysokoškolské štúdiá.
debata

Chcel byť hercom, možno učiteľom. Bol presvedčený, že vysoká škola je jedinou cestou k dobrej práci, stabilite a šťastnému životu. Avšak počas pandémie tento názor zmenil, napísala agentúra AP.

Lukas Timulak portrait Čítajte viac Talentovaný slovenský tanečník vďaka UNESCO vyštudoval prestížnu školu v Monaku

Rok po ukončení strednej školy Hart režíruje program v divadle pre mladých v Jacksone v štáte Tennessee. Dostal sa na všetky vysoké školy, na ktoré sa hlásil, na žiadnu ale nenastúpil. Dôležitým faktorom boli peniaze, ale aj to, že vďaka roku dištančnej výučby získal sebavedomie na to, aby šiel svojou vlastnou cestou. Podľa AP je Hart jedným zo státisícov študentov, ktorí v čase pandémie dosiahli plnoletosť, ale nešli na vysokú školu. Mnoho z nich začalo s brigádami alebo nastúpili do práce, kde nie je potrebný titul, iných odradili vysoké poplatky za štúdiá a vidina študentskej pôžičky. Čo najskôr vyzeralo ako výkyv spôsobený pandémiou, sa premenilo na krízu. V celých Spojených štátoch počet študentov zapísaných na bakalárske štúdiá sa v rokoch 2019 až 2022 znížil o osem percent, uviedla nezávislá organizácia National Student Clearinghouse. Pokles pokračoval aj v čase po návrate k prezenčnému vyučovaniu. Podľa štatistík ministerstva práce je prepad v počtoch študentov na vysokých školách po roku 2018 najväčší od začiatku štatistík.

Ekonómovia upozorňujú, že to bude mať neblahé následky. V najhoršom prípade môže ísť o signál, že v USA dorástla nová generácia, ktorá pochybuje o hodnote vysokoškolského diplomu. Vyzerá to, že tí, ktorí nástup na vysokú školu počas pandémie odložili, už na ňu vôbec ísť nechcú. Predpovede, že sa na štúdium zapíšu o rok či dva neskôr, sa nenaplnili. Menší počet študentov na vysokých školách môže znamenať nedostatok pracovníkov od zdravotníctva po odbor IT. Tí, ktorí na vysokoškolské vzdelanie rezignujú, obvykle mávajú po celý produktívny život nižší plat – o 75 percent menej ako tí s bakalárskym titulom, uvádza Centrum pre vzdelanie a trh práce na Georgetownskej univerzite. A keď sa ekonomike nedarí, tým bez titulu skôr hrozí, že prídu o prácu.

Desiatky pedagógov, výskumníkov i študentov v rozhovoroch s agentúrou AP hovorili o generácii znechutenej vzdelávacími inštitúciami. V čase dištančnej výučby si mnoho z nich nejako muselo poradiť samo, mnoho si našlo prácu na skrátený úväzok. Iní nadobudli dojem, že im výučba nič nedáva a vidina ďalších štyroch rokov v škole pre nich nebola nijako lákavá. Zároveň narastal dlh študentov v USA. Prezident Joe Biden sa usiluje o to, aby im veľká časť dlhu bola odpustená, najvyšší súd sa ale zrejme tieto snahy chystá zablokovať.

Grayson Hart kedysi sníval o tom, že pôjde študovať muzikál na Pennsylvánsku štátnu univerzitu. Počas pandémie viac času strávil tvorivou prácou, získal nový pocit nezávislosti a stres zo školy opadol. Hovorí, že dospel k záveru, že môže robiť veci, ktoré ho bavia a ktoré považuje za dôležité. „A tak nejako som sa upokojil a začal si užívať život,“ rozpráva. Začal pracovať v predajni smoothie a uvedomil si, že si na seba zarobí aj bez titulu. Rovnako to bolo u ďalších absolventov stredných škôl. Vrhali sa do práce v skladoch Amazonu alebo na rôzne krátkodobé brigády. Napríklad v Jacksone v roku 2021 len štyria z desiatich absolventov stredných škôl šli hneď na vysokú školu, ešte v roku 2019 to bolo šesť z desiatich. To je viac ako v priemere v celých USA.

rozhodovanie, kariéra, škola Čítajte viac Pri výbere štúdia je dôležité to, čo vás baví

Devätnásťročný Daniel Moody pracuje ako inštalatér neďaleko Jacksonu vo vznikajúcej továrni automobilky Ford. Zarobí si 24 dolárov za hodinu a je rád, že nešiel na vysokú školu. „Keby som po strednej škole šiel na vysokú, bol by som na dne,“ hovorí. „Peniaze, ktoré si zarobíme tu, sa nedajú zarobiť, keď sa snažíte chodiť na vysokú,“ dodáva.

Pred príchodom pandémie sa počty študujúcich na vysokých školách po celé desiatky rokov zvyšovali, s covidom-19 sa to ale zmenilo. Ubudlo ich, aj keď celkové počty absolventov stredných škôl rástli a aj keď išlo o obdobie ekonomického zmätku, kedy obvykle pribúda viac ľudí vo vyšších stupňoch vzdelávacieho systému.

študenti, mladí ľudia Čítajte viac Tip: Aby prijímačky neboli strašiakom

„Táto generácia je iná,“ hovorí Jamia Stokes zo vzdelávacej nadácie SCORE. „Sú pragmatickejší ohľadom toho, ako pracujú, ohľadom toho, ako míňajú peniaze a trávia čas,“ uvádza. Väčšina amerických štátov stále nemá kompletné aktuálne dáta o počtoch vysokoškolákov, ale predbežné údaje sú znepokojujúce. Napríklad v Arkansase podiel absolventov stredných škôl, ktorí šli na vysokú, počas pandémie klesol zo 49 na 42 percent. V Indiane sa tento podiel medzi rokmi 2015 a 2020 prepadol o 12 percentuálnych bodov a tamojší činitelia zodpovední za vzdelanie varovali, že „budúcnosť štátu je v ohrození“. Ešte horšia je situácia u černošských a hispánskych študentov au mladých ľudí z nízkopríjmo­vých rodín.

Niektorí dúfajú, že to najhoršie je už preč. Počet študentov zapisujúcich sa do prvých ročníkov bakalárskych cyklov na univerzitách sa v roku 2022 oproti predchádzajúcemu roku mierne zvýšil. Stále ale zostáva pod úrovňou pred pandémiou. Počas nej mnoho študentov prepadlo medzerami vo vzdelávacom systéme, hovorí Scott Campbell, riaditeľ nadácie Persist Nashville podporujúci ľudí usilujúcich sa o dosiahnutie vysokoškolského titulu.

Niektorí stredoškoláci mali dojem, že toho dosť nevedia a necítili sa byť pripravení na vysokoškolské štúdiá. Iní stratili prístup k poradcom, ktorí by im pomohli s prihláškou na vysokú školu a s komplikovaným procesom, akým je podanie žiadosti o federálnu podporu pre študentov.

Ak je v celej veci niečo optimistické, potom je to skutočnosť, že pribúda mladých ľudí, ktorí majú záujem o iné študijné cykly ako sú bakalárske, ktoré v USA trvajú štyri roky. V niektorých štátoch rastie dopyt po učebných remeselných odboroch, ktoré sú zakončené rôznymi certifikátmi. Podľa údajov ministerstva práce sa po prepade v roku 2020 počty nových učňov dostali skoro na úroveň pred pandémiou.

debata chyba
Viac na túto tému: #vysoká škola #štúdium #pandémia koronavírusu

+ Dôležitý je aj spánok, nezabúdajte na kvalitu a dĺžku.
Nesnažte sa o všetkom rozhodovať sami, poraďte sa s...

+ Začnete s pestovaním vlastných plodín a určite vám budú chutiť viac.
Nebuďte príliš nervózny, všetko zvládnete...