Čo je dôležité pri home office? Aj neformálne online stretnutia

Pandémia nového koronavírusu zmenila bežný pracovný režim vo viacerých spoločnostiach na home office.

22.03.2021 15:00
práca z domu, home office Foto:
Ako sa vám pracuje z domu?
debata

Ten zasiahol vzťahy vo firmách, a teda aj oblasť riadenia ľudských zdrojov. „Firma si udrží správny chod vtedy, ak bude zamestnancom dôverovať, dobre nastaví spôsob sledovania ich výkonu a bude sa naďalej aktívne starať o vzťahy a zdravú atmosféru na pracovisku,“ hovorí riaditeľka ľudských zdrojov spoločnosti Solitea Jindra Háchová.

Podľa nej je potrebné, aby si na prácu z domu zamestnanci zvykli, našli si v nej svoju rutinu a rešpektovali ju ako bežný pracovný režim. Ak pri home office chýba vzájomná dôvera, v permanentnom strese môže byť podľa odborníčky zamestnanec i riadiaci manažér. Pokiaľ ide o výkon, ten je kľúčový aj bez lockdownu, ale v podmienkach vzdialenej komunikácie je potrebné, aby bol dobre sledovaný, ako zamestnancom, tak aj manažérom. Výkonu v týchto podmienkach napomáha sebadisciplína.

Ďalej tiež pomáha, ak je nastavený systém, ktorým možno priebežne výsledky vyhodnocovať a pravidelne pracovať so spätnou väzbou. Je nutné, aby sa manažér snažil všetkými dostupnými prostriedkami vzťahy a atmosféru podporovať. „Napríklad aj tým, akú atmosféru dokáže vytvoriť pri videokonferenciách. Máme po roku dostatok skúseností s mítingami cez videokonferencie a výsledok je veľmi často ovplyvnený tým, v akom tóne dokážeme online stretnutie viesť. Humor, či zdieľanie osobných príbehov nepovažujem v tejto dobe i situácii za stratu času. Skôr naopak,“ myslí si Háchová.

Pre dobré riadenie ľudských zdrojov je podstatné, aby bola firma a jej vedenie čo najbližšie k zamestnancom, hoci to fyzicky nie je možné. Je preto dobré využívať všetky príležitosti na aktívnu komunikáciu s tímom alebo s jednotlivcami, hoci je nutné udalosť presunúť do online formátu. Podľa Háchovej je dôležité vyjadrovať zamestnancom vďaku a oceniť ich za ich prácu. Okrem toho sú podstatné neformálne online stretnutia, na ktorých by zamestnanci neriešili pracovné veci, ale aj bežné témy, čo môže fungovať ako forma psychohygieny.

debata chyba
Viac na túto tému: #sebadisciplína #home office

+ Nebojte sa, čo má prísť príde, ale môžete tomu aj dopomôcť.
Nenechajte nikoho aby si z vás robil srandu, alebo...

+ Začnete s pestovaním vlastných plodín a určite vám budú chutiť viac.
Nebuďte príliš nervózny, všetko zvládnete...