Zvyšuje káva pred zdriemnutím produktivitu v práci?

Kombinácia kávy a zdriemnutia v boji proti únave v kancelárii?

02.01.2020 13:00
pracujúca žena, počítač, káva Foto:
Po zdriemnutí nebudete len oddýchnutí, ale aj super produktívni.
debata

Štúdie ukazujú zvýšenú produktivitu

A tak by to malo fungovať: Vypite normálnu šálku kávy a choďte si hneď pospať. Účinok kofeínu trvá iba 30 minút, takže ľahko zaspíte. A ešte lepšie: Toto oneskorenie zabezpečuje, že k dodatočnému zvýšeniu energie dôjde až po prebudení. Skutočne relaxačné zdriemnutie by nemalo trvať dlhšie ako polhodiny. Takže po zdriemnutí nebudete len oddýchnutí, ale aj super produktívni. Prinesú vám zoznam úloh a vy všetko stihnete, zvládnete ľavou zadnou!

S kávou a bez kávy

Áno, spočiatku sa môže zdať kontraproduktívne dať si pred zdriemnutím niečo stimulujúce, ale niektoré štúdie už preukázali, že to má pozitívny vplyv na produktivitu práce. Jedna z nich, štúdia uverejnená v časopise Psychophysiology zistila, že tí dospelí, ktorí pili pred zdriemnutím dve šálky kávy, mali v simulovanom vodičskom teste oveľa lepšie výsledky, ako tí, ktorí si len zdriemli, ale žiadnu kávu si navyše nevychutnali.

Možné vedľajšie účinky

Existujú však aj lekári a terapeuti, ktorí varujú pred možnými negatívnymi účinkami. V rozhovore pre Huffington Post vysvetlila doktorka Suzanne Stevens z University of Kansas, že pozitívny účinok tzv. „kávového zdriemnutia“ závisí vo veľkej miere od množstva spotrebovanej kávy. Ďalším negatívnym vedľajším účinkom by mohol byť problém so zaspávaním večer.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #oddych #únava #kofeín #káva #produktivita #zdriemnutie

+ Neužívajte pravidelne lieky, pozor aby vám viac neuškodili.
Oddeľte svoju prácu od súkromia, všetci tak budú...

+ Zmeňte každodennú rutinu a pridajte do nej niečo čo vášmu telu chýba.
Ak ste sa zmýlili nevadí, ide o to či to...