Štyri tipy ako prestať príliš premýšľať

Reflexia a uvažovanie nie sú zlé. Ale takzvané "premýšľanie" nás oberá nielen o čas, ale aj o energiu a radosť zo života. Tu sú štyri spôsoby, ako s tým seknúť.

25.12.2019 14:30
dievča, myšlienky, rozmýšľanie Foto:
Čím menej máme času, tým skôr robíme veci, ktoré skutočne chceme.
debata

Mám či nemám? Na jednej strane sa to ukazuje ako dobré, na druhej strane je isté riziko. A čo ak to všetko nedopadne dobre? A čo keď…? To tiež pravdepodobne dopadne zle. Je jedno, o čo konkrétne ide. Ak sa v týchto riadkoch spoznávate, asi tiež veľa a zbytočne premýšľate. Iste, je dôležité premýšľať, zvážiť za a proti, ale prehnané premýšľanie zhoršuje problémy a tie sú tým pádom oveľa väčšie, ako v skutočnosti. Navyše, môže spôsobiť záchvaty paniky, vyvolať úzkosť alebo dokonca spôsobiť depresiu.

Zmeňte rutinu

Najskôr to znie čudne, avšak každodenná rutina vám dá určitú štruktúru a premýšľať budete musieť menej. Napríklad: Neberte si jedlo do práce, ale vyskúšajte novú kantínu v okolí, začnite vstávať o hodinu skôr, alebo vyskúšajte účes, po ktorom už dlho túžite. Prečo to má zmysel? Vďaka malým zmenám v našej zabehnutej rutine vyzveme mozog, aby premýšľal, a totiž nad otázkou: Čo je to najhoršie, čo sa mi môže stať? Kto si stále kladie túto otázku, všimne si, že dokonca ani ten najhorší scenár nie je taký divoký. To znamená, že tieto myšlienky si môžeme ušetriť a s nimi aj energiu. V našom prípade by bolo najhoršie, čo by sa mohlo stať: Presolený obed, „značka“ od vtáka počas rannej prechádzky, alebo rozhodnutie, že budeme odteraz často nosiť čiapku, pretože účes sa nepodaril. Všetko sa dá prežiť, však?

Začnite niečo nové

Vhodné na zmenu rutiny. Zaregistrujte sa na kurz, či už jogy, španielčiny alebo háčkovania. Vyvedie vás to z komfortnej zóny a urobíte niečo dobré pre seba. Položte si pritom jednoduchú otázku: Čo som chcela vždy robiť, ale odsúvala som to na neskôr? Presne to spravte. Teraz.

Zbavte sa perfekcionizmu

Perfekcionizmus v preklade znamená starať sa o budúce úspechy. Bez ohľadu na to, koľko premýšľate a snažíte sa všetko naplánovať do najmenších detailov a prísť k dokonalému výsledku, napriek tomu, že nemôžete všetko predvídať. Tak prečo sa od začiatku na to trochu nevykašľať?

Predstavte si, že máte rok života

Znie to ako motivačný citát, ale niečo na tom je. Čím menej máme času, tým skôr robíme veci, ktoré skutočne chceme – a bez toho, aby sme ich dlho plánovali a dlho nad nimi premýšľali. Častejšie navštevovať babičku, dokopať sa do rozhovoru so šéfom alebo začať písať knihu? Je jedno, čo to je. Rozmyslite si, či chcete skutočne stráviť veľa času premýšľaním alebo namiesto toho radšej uskutočniť svoje sny.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mozog #depresia #úzkosť #panika #rutina #myšlienky #riziko

+ Cvičte aj v pohodlí domova, vaše telo sa potrebuje začať viac hýbať.
Momentálne nie je čas na míňanie peňazí,...

+ Začnite jedávať pravidelne, docielite tak, že nebudete priberať.
V práci dosiahnete neuveriteľné veci, vek nehrá...