Humor v práci? Mužom pomáha, ženám skôr škodí!

Podľa jednej americkej štúdie majú vtipy v práci pozitívny vplyv na kariéru mužov. Ak sú ale v práci vtipné ženy, je pravdepodobnejšie, že riskujú zamestnanie.

22.10.2019 14:30
dohoda, pohovor, zamestnanie, práca, kariéra, Foto:
Ak sú v práci ženy vtipné, je pravdepodobnejšie, že riskujú zamestnanie.
debata (1)

Účelom štúdie bolo zistiť, či má na nás humor na pracovisku pozitívny alebo negatívny vplyv. Vedci to zisťovali u 316 účastníkoch, porovnávali vnímanie mužov a žien v pracovnom prostredí.

Humor žien a mužov sa hodnotí inak

Pri štúdii na arizonskej univerzite boli účastníci rozdelení do dvoch skupín. Jedna z nich mala 100 účastníkov, druhá 216. Všetci dostali životopis fiktívnej osoby menom Sam – je to neutrálne meno, ktoré sa v anglicky hovoriacich krajinách používa rovnako pre ženy ako aj mužov. Účastníkom štúdie púšťali video, v ktorom sa Sam prezentuje a vtipkuje. Kým prvá skupina videla ženu, druhá skupina pozerala prezentáciu muža. Okrem toho sa v druhej skupine zobrazili ďalšie dve videá, v ktorých bola prezentácia bez vtipov.

Status žien klesá, keď vtipkujú

Potom mali obe skupiny vyhodnotiť, či mal humor na prezentáciu pozitívny alebo negatívny vplyv. Účastníci tiež museli uviesť, do akej miery bola Samova prezentácia poučná a ako hodnotia jej úspech. Výsledky štúdie prekvapili. Pretože zatiaľčo účastníci štúdie vnímali status mužského Sama prevažne pozitívne, hneď po tom, ako vyrukoval s humorom, v prípade ženského Sama to bolo opačne. Len čo začal mužský Sam žartovať, účastníci mu uznali vodcovský potenciál. Na druhej strane, ženskú Sam považovali za kompetentnú, len keď svoju prezentáciu viedla vážne. Humor v každodennom pracovnom živote je preto u žien a mužov hodnotený odlišne.

Klišé v práci

Vedci dospeli k záveru, že výsledky štúdie sú spôsobené najmä pretrvávajúcimi predsudkami voči mužom a ženám v zamestnaní. Ženy musia stále viac bojovať, aby boli v práci „videné“. Získať vyššiu pozíciu je pre ne stále ťažšie ako pre ich mužských kolegov. Podľa vedcov stále existuje stereotyp, podľa ktorého sa ženy menej angažujú a ich prvoradou zodpovednosťou je stále starostlivosť o deti a rodinu.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #humor #pracovisko #prezentácia #klišé #stereotyp #predsudky

+ Hygiena je na prvom mieste, preto ju nezabúdajte dodržiavať.
Neznepríjemňujte prácu ľuďom okolo vás, lebo vy...

+ Pravidelný tréning zlepší nielen vašu kondíciu.
Nevzdávajte sa pred koncom, inak si vašu smotanu zlizne niekto...