6 problémov, ktoré trápia vysoko inteligentných ľudí

Príliš pekná, štíhla a vzdelaná? Každodenný život s toľkými superlatívami môže byť niekedy dosť ťažký a má aj svoje tienisté stránky.

04.10.2019 17:00
muž, žena, diskusia, dohoda, debata, Foto:
Vysoko inteligentní ľudia majú tendenciu skutočne prehodnotiť všetko, čo je v ich živote. A to môže byť vyčerpávajúce.
debata (2)

Všetci od vás veľa očakávajú

Každý automaticky predpokladá, že ste vo všetkom najlepší a s nikým preto nemôžete hovoriť o svojich slabých stránkach a strachoch. Tlak na výkon spôsobuje veľa utrpenia a obmedzuje. Nechcete predsa zlyhať. Tieto tlaky sa objavujú už v detstve. Štúdie ukazujú, že rodičia sa viac zaujímajú o výsledky svojich detí, aj keď sa im v škole veľmi darí.

Máte cítiť, vy myslíte

Svojim pocitom síce rozumiete, ale neviete o nich správne hovoriť. Sú ľudia, ktorí ich prežívajú fyzicky – hučia, kričia, tancujú, skáču, výskajú… Tie pocity však ostávajú, len ich pomenovali. Vedecky nie je možné presne vysvetliť vzťah medzi vysokou kongnitívnou inteligenciou a emočnými schopnosťami. Štúdie však naznačujú, že vysoká úroveň emočnej inteligencie by mohla aspoň v práci kompenzovať nižšie kognitívne schopnosti. Veľmi inteligentní ľudia sa nemusia pri riešení problémov nevyhnutne spoliehať na svoje emocionálne schopnosti.

A potom nad tým veľa premýšľate

Analyzujete, pozorujete, potom sa na to pozriete z inej strany, vezmete do úvahy všetky faktory, upravíte analýzu a začnete znova od začiatku… Vysoko inteligentní ľudia majú tendenciu skutočne prehodnotiť všetko, čo je v ich živote. A to môže byť vyčerpávajúce. Uvedomujete si, že všetko je odsúdené na zánik a na ničom nezáleží a donemoty hľadáte odpovede na svoje otázky. V roku 2015 jedna štúdia zistila, že veľmi inteligentní ľudia uvažujú viac.

Neviete presne, čo je „tvrdá práca“

Väčšina vecí je pre vás jednoduchšia ako pre ostatných? Naozaj ste nikdy tvrdo nepracovali? Veľa inteligentných ľudí to tak má. Vysoké IQ však automaticky nevedie k úspechu a mnoho jedincov si nevyvinulo potrebnú vytrvalosť na dosiahnutie určitých cieľov a skúseností. Inteligencia môže byť problémom, keď si dotyčný vo veľmi mladom veku všimne, že sa nemusí tak namáhať, aby niečo dosiahol. Túto mienku má o sebe veľmi veľa inteligentných ľu­dí.

Ale viete, čo všetko neviete

Čím menej viete, tým viac si svoje vedomosti ceníte a podceňujete odborné znalosti ostatných. Opačne to znamená: Vysoko inteligentní ľudia poznajú hranice svojich vedomostí a častokrát dospejú k názoru, ktorý ich frustruje, a síce, že čím viac vedia, tým menej vedia…

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #strach #zlyhanie #výkon #inteligencia #pocity #superlatív

+ Neužívajte pravidelne lieky, pozor aby vám viac neuškodili.
Oddeľte svoju prácu od súkromia, všetci tak budú...

+ Hygiena je na prvom mieste, preto ju nezabúdajte dodržiavať.
Neznepríjemňujte prácu ľuďom okolo vás, lebo vy...