Akú daň si vyberá práca za počítačom?

Únava očí, rozmazané videnie a silné bolesti hlavy. Ide len o zlomok príznakov, ktoré sa často spájajú s modernou technikou. Vysedávanie za počítačom si vyberá daň v podobe takzvaného syndrómu počítačového videnia.

28.09.2019 08:00
bolesť hlavy, únava, zrak, oči, okuliare,... Foto:
Odporúča sa prerušovať prácu krátkymi prestávkami, pri ktorých sa na chvíľu zatvárajú oči.
debata

Trpia oči, hlava i krk

V anglickom originálnom názve sa mu hovorí Computer vision sydrom (CVS) a okrem spomínaných ťažkostí prináša duševne pracujúcim ľuďom pri žiariacich obrazovkách počítačov aj bolesti krku a ramien, ktoré často pripomínanú stresovú poruchu. Okrem počítača sa však pod jeho výskyt podpisuje aj pravidelné nazeranie do mobilných telefónov, notebookov, ale aj hracích konzol či digitálnych kníh. Symptómy spomínaného syndrómu sa zhoršujú s každou ďalšou hodinou práce s týmito výdobytkami techniky. Odborníci tvrdia, že sledovanie monitora na ktoromkoľvek z vyššie uvedených médií je odlišné od čítania tlačeného materiálu, akými sú knihy, noviny či časopisy. Dôvodom je to, že tlačené písmo na papieri je jasne definované a neovplyvňuje ho žiarenie či modré svetlo z počítačov a smartfónov. V neprospech počítačov a mobilov hrá aj fakt, že ich displeje často spôsobujú odlesky, prípadne blikanie, ktoré narúša pohodlie oka.

Za syndróm môže aj nesprávne sedenie

Podľa vedcov nie je pravdepodobné, že CVS postihne ľudí pri čítaní kníh a novín. Naopak, rozmazané videnie, bolesti hlavy, krku, ramien a suché červené oči sú spôsobené nielen monitormi, ale často aj nesprávnym držaním tela a sedením pri práci s počítačom. K stupňovaniu problémov s týmto syndrómom dochádza dokonca aj vtedy, ak používame na prácu stoličku, ktorá nie je určená na prácu s počítačom, prípadne, keď sa pri práci hrbíme, nakláňame alebo používame kreslo. Za problémy so zrakom stoja odlesky monitora, nesprávna vzdialenosť od počítača, a to najmä ak sme v jeho tesnej blízkosti, ale aj celkové osvetlenie miestnosti. Ak je svetla na pracovisku primálo, oči sa sústreďujú na žiarivé svetlo z monitorov a zbytočne sa namáhajú.

Problémy pribúdajú s vekom

K uvedeným zdravotným ťažkostiam sa často pridávajú aj komplikovanejšie problémy so zrakom, a to v podobe ďalekozrakosti alebo astigmatizmu. Netreba však zabúdať ani na vek, ktorý je takisto rozhodujúci pri vzniku tohto syndrómu. Ak človek starne, mení sa aj štruktúra šošovky oka, ktorá sa stáva menej pružnou. Z uvedeného podľa odborníkov vyplýva, že oči sa ťažšie zameriavajú na čokoľvek, čo je zobrazené na počítači, mobilnom telefóne či digitálnej čítačke. Následkom CVS dochádza aj k trvalému poškodeniu zdravia. Týka sa predovšetkým poškodenia zraku, typických a pravidelných bolestí hlavy, svalov na krku a krčnej chrbtice. Na zmiernenie týchto príznakov sa odporúča skracovať dobu práce za počítačom.

Kľúčová je prevencia

V prípade, že to nie je celkom možné, odporúča sa prerušovať prácu krátkymi prestávkami, pri ktorých sa na chvíľu zatvárajú oči. Masírovanie očí sa neodporúča. Hoci sa ním uľavuje od napätia očných nervov, hrozí pri ňom iný druh rizika, a to zanesenie baktérii z rúk do oblasti citlivého oka. Sucho v očiach sa zmierňuje očnými zvlhčujúcimi kvapkami a bolestiam hlavy a krku sa predchádza pravidelným strečingom, a to aj počas práce. K základným radám pri predchádzaní syndrómu patrí umiestnenie počítača do vzdialenosti 50 – 70 cm od vzdialenosti očí. Stred monitora by mal byť niekoľko centimetrov pod úrovňou očí. Okrem toho sa odporúča používať antireflexný filter, ktorý pomáha redukovať oslnenie z počítača. Na mobilných telefónoch sa na ochranu očí používa modrý filter alebo takzvané nočné videnie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #počítač #prevencia #čítanie #zrak #bolesť hlavy #syndróm kompjuterového videnia

+ Malé kroky vedú k veľkým zmenám v zdraví a športe.
Nevyberajte si tú najjednoduchšiu cestu, nie je to poslanie...

+ Nezabúdajte na zeleninu a ovocie, vaše telo si ich vyžaduje.
Nad nikým sa nepovyšujte, mohli by ste urobiť veľkú...