Relax aj uvoľnenie v práci? Akými spôsobmi sa upokojiť od stresu

Pre fyzické, ale aj psychické zdravie je pohyb veľmi dôležitý. Najmä pri sedavom spôsobe života, aj toho profesionálneho, na to často zabúdame.

30.06.2019 08:00
muž, únava, oči Foto:
Únava alebo stres v práci? Nezabúdajte, že pomôže aj fyzická aktivita.
debata

Hoci na Slovensku je podobná aktivita ešte len v plienkach, objavili sa už firmy, ktoré vytvorili pre svojich zamestnancov relaxačné zóny v rámci pracovísk. Nejde však len o miestnosti, kde si môžete na chvíľu vydýchnuť, trendom sa stávajú malé posilňovne, alebo miestnosti s náčiním, s ktorým síce tréning ako v posilňovni neabsolvujete, ale minimálne ponaťahujete stuhnuté svalstvo, uvoľníte si chrbát alebo krk.

Ak podobné benefity vaša firma neposkytuje, je podľa odborníkov dobré myslieť na vlastné blaho. A denne aj v rámci pracovného času absolvovať pár drobných „cvičení“. Nezabúdajte, že za fyzickú aktivitu sa považuje napríklad aj chôdza po schodoch. Stačí, ak vynecháte výťah a už ste pre svoje zdravie urobili aspoň „drobnosť“. A každá drobnosť sa počíta.

Na pracovisku môžete tiež skúsiť drepy v krátkej prestávke – priamo pri stoličke či pracovnom stole. Pomôcť môže aj krátka prechádzka. Po chodbe, po oddelení, alebo z poschodia na poschodie.

Pokiaľ je to možné, skúste iniciovať napríklad aj drobné prestávky priam u majiteľa, alebo šéfa spoločnosti. V horúcich letných dňoch je práca na pracovisku ešte o niečo náročnejšia. Hoci možno niektorým odvetviam ubúda stresu vzhľadom na termíny alebo nápor práce (leto je aj v profesionálnom živote často poznačené tzv. uhorkovou sezónou), počasie a horúčavy dokážu poriadne potrápiť.

Určite dbajte o pitný režim, v prípade vysokých teplôt je ho dokonca zamestnávateľ povinný zabezpečiť. Pracovisko by malo byť klimatizované, ale zároveň aj dobre vetrané. V horúcom počasí však okná otvárajte až po skončení pracovnej doby, aby klimatizácia bola účinnná.

Ak vaša kancelária klimatizáciou nedisponuje, môžete skúsiť požiadať zamestnávateľa aj o home-office (prácu doma). Ústretoví šéfovia, ktorí vidia, že si svoje povinnosti plníte na jednotku, pochopia, že by vám ho mali dopriať. Pri tých ďalších a v zamestnaniach, kde musíte byť prítomní osobne, to budete musieť skrátka len vydržať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zamestnávateľ #oddych #únava #šport #stres #relax #pracovisko

+ Čas na detoxikáciu, obnovte svoje fyzické sily.
Váš dávny sen sa môže splniť už čoskoro, preto na tom...

+ Správajte sa disciplinovane, pomôže vám v tom aj cvičenie.
Napravte svoje chyby z minulosti, nie je to hanba....