Ako zostať sústredení a riešiť veci efektívne? Tu je 7 bodov, ktoré pomôžu

Únava, strach, že nestačíme všetko urobiť, vyrušovanie (najmä populárnymi smartfónmi) a chýbajúca vôľa môžu viesť k tomu, že sa prestaneme sústrediť na štúdium alebo na prácu a strácame drahocenný čas.

16.04.2019 09:30
pracujúca žena, kancelária Foto:
Byť celý čas sústredený na prácu nie je celkom možné. Ale s malými trikmi budeme efektívnejší.
debata (1)

Čo môžeme urobiť, aby sme sa zase dokázali sústrediť? Tak sa pýta taliansky denník Corriere della Sera.

Multitasking, čiže to, že sa snažíme robiť viac vecí súčasne, našu výkonnosť nezlepší, to je len mýtus. Akonáhle sa odpútame od duševnej práce a sme vyrušení tým, že zapojíme do niečoho iného emócie a poznávacie funkcie, potom sa naša schopnosť riešiť pôvodnú úlohu rýchlo zhorší.

Laboratórne testy ukázali, že mentálne preskakovanie z jednej úlohy na druhú znižuje našu výkonnosť až o polovicu oproti tomu, keby sme obe úlohy riešili postupne po sebe. A pozor: je potrebná doba 20 minút na to, aby sme dosiahli rovnakú úroveň koncentrácie, akú sme mali predtým, než sme boli vyrušení.

Ako zvládnuť náročné úlohy a sústredenie sa?

1. Napíšte si zoznam toho, čo máte urobiť, a to podľa naliehavosti

To vám pomôže sústrediť sa na to, čo robíte, pretože nebudete musieť myslieť na to, čo ešte urobiť musíte. Po splnení všetkých úloh sa dostaví spokojnosť.

2. Nezabúdajte na prestávky

Je to jasné: krivka pozornosti potom, čo dosiahne svoj vrchol, nevyhnutne klesá až do tej miery, že nepomôže žiadne úsilie. Je teda lepšie povoliť si malé pauzy. Niektoré štúdie preukázali, že výkonnosť toho, kto si dáva malé pauzy, je lepšia ako výkon toho, kto pracuje bez prerušenia.

3. Lepšie je nenosiť si prácu domov

Ak myslíte na niečo iné, stimuluje to kreativitu a stáva sa, že vás riešenie nejakého problému napadne práve vo chvíli, keď myslíte na iné veci alebo vo sne.

4. Vyhľadávajte pokojné miesto

Hlučné kancelárie, kričiace deti a dopravný lomoz neprispievajú k sústredeniu, pretože stimulujú produkciu stresového hormónu kortizolu.

5. Odpojenie sa od internetu, vypnutie mobilu

Najväčším nepriateľom sústredenia sú práve smartfóny. Ak sa odpojíte od internetu a vypnete mobil, pomôže to sústredenosti. Tiež miestnosť, kde pracujeme, ovplyvňuje produktivitu. Uprataný pracovný stôl bez zbytočností redukuje vizuálnej stimuly a pomáha v sústredení.

6. Zaváži aj správna strava

K zlepšeniu nášho výkonu v štúdiu a v práci je dôležité jesť vyvážene. Ideálne sú sacharidy s nízkym glykemickým indexom, ako sú celozrnné pečivo, zelenina a strukoviny. „Pre dobrú funkciu pozornosti, koncentrácie a pamäte je vhodné konzumovať zeleninu s tmavozelenými listami, ako je špenát, čakanka a rukola, pretože obsahujú nielen horčík, ale aj luteín, ktorý chráni oči,“ uvádza Stefano Erzegovesi z kliniky Svätého Rafaela v Miláne.

7. Šport nevynechávajte ani v čase práce na úlohách

Fyzická aktivita prospieva nielen nášmu srdcu, ale aj mozgu, pretože zlepšuje náladu a znižuje úroveň stresu a úzkosti, ktoré sústredenie neblaho ovplyvňujú. Podľa štúdie Harvardovej univerzity sa pri športe uvoľňuje molekula, ktorá stimuluje rast neurónov a zlepšuje funkciu tých, ktoré už existujú, a to priaznivo ovplyvňuje kognitívne funkcie a sústredenie.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #pomoc #práca #mozog #kariéra #štúdium #sústredenie #úloha #riešenie

+ Nevyhovárajte sa, nemôžete riešiť problémy za druhých ľudí.
Pripomeňte si, že všetko stojí peniaze, avšak vy ich...

+ Vitamíny doplníte liekmi, ktoré vám lekárnik poradí v lekárni.
Peniaze síce budete mať, ale šťastie vám to...