Nadelila vám príroda krásu? Pozor, ako žena máte v zamestnaní nevýhodu!

Ak je žena považovaná za atraktívnu, je to pre ňu v zamestnaní nevýhoda.

03.04.2019 12:54
práca, žena, pracovisko, kariéra, pohovor,... Foto:
Atraktívna žena v zamestnaní môže mať nevýhodu v porovnaní s inými zamestnancami.
debata (1)

Môže byť žena zároveň krásna aj výkonná? Pekné ženy sú v pracovnej sfére považované za menej dôveryhodné. A to predovšetkým vtedy, keď vykonávajú prácu považovanú tradične za mužskú, píše taliansky denník La Repubblica.

Tomuto javu hovorí Leah Sheppardová z Washingtonskej štátnej univerzity a Stefanie Johnsonová z Coloradskej univerzity „efekt femme fatale“: je to tendencia neveriť príťažlivým ženám kvôli sexuálnej hrozbe, ktorú predstavujú.

Zadajte do Googlu kľúčové slová „žena profesionálka“ a pozrite sa na fotografie. Potom sa opýtajte skupiny osôb, do akej miery tieto ženy považujú za príťažlivé. Teraz použite tieto fotografie ako prílohu k článku, v ktorom sa vysvetľujú dôvody, ktoré prinútili šéfa podniku prepúšťať zamestnancov. Výsledok? Ženy vo vedúcom postavení, ktoré sú považované za príťažlivejšie, vychádzajú ako menej čestné než tie, ktoré sú považované za menej príťažlivé. Ženské pohlavie poráža muža v otázke dôveryhodnosti jedine vtedy, keď sú ženy považované za nie príliš príťažlivé.

To je len jeden z experimentov, ktoré uskutočnili obe vedkyne, ktoré chceli preskúmať do hĺbky podstatu stereotypov o ženách a o nevýhodnom postavení tých, ktoré sú príťažlivé. Napríklad dentálna hygienička Melissa Nelson bola prepustená, pretože bola považovaná za príliš atraktívnu. Prečo sa však pre ženy príťažlivosť mení v nevýhodu?

Sheppardová a Johnsonová skonštatovali, že byť atraktívnou ženou prináša nevýhodu a že je taká žena považovaná za menej dôveryhodnú, a to najmä, keď pekná žena plní úlohy, ktoré sú tradične považované za mužské. Medzi ne sa radí napríklad vedenie technickej firmy, a aj keď je v postavení, ktoré je považované za viac ženské, ako je napríklad post pracovníčky zodpovednej za komunikáciu v zdravotníctve. Rovnaké výsledky boli aj v prípade, keď boli atraktívne ženy nositeľkami dobrých správ. „Efekt femme fatale zrejme nie je obmedzený na atraktívne ženy prinášajúce zlé správy,“ uviedli vedkyne. Naopak ženy považované za menej atraktívne mali v týchto situáciách výhodu.

„Preukázali sme, že atraktivita je spájaná s menšou dôveryhodnosťou u žien, nie však u mužov,“ uviedli vedkyne. Efekt femme fatale je očividne spojený s vlastným pocitom istoty, dodali.

Táto forma diskriminácie spojená so vzhľadom môže mať vážne dôsledky pre pekné ženy, ktoré sa tak potýkajú s menšou dôveryhodnosťou a horšou povesťou, v zamestnaní nie sú ich výsledky uznávané a to môže mať aj vplyv na to, že môžu byť skôr prepustené. Znalosť týchto okolností by mohla byť prvým krokom k tomu, aby bola diskriminácia prekonaná.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #práca #zamestnanie #krása #žena #atraktivita #nevýhoda

+ Stanovte si jasné ciele, motivácia narastie spolu s úspechom.
Vášnivá práca a trpezlivosť vás povedú k...

+ Doma môžete cvičiť tiež, otázkou je len či naozaj chcete.
Finančná nezávislosť je bližšie, ako si myslíte....