Konečne buďte šťastnejšia! 5 tipov, ako poľaviť z perfekcionizmu

Vždy podať stopercentný výkon! Všade! Za každých okolností! V práci, v telocvični, v domácnosti...

15.11.2018 15:00
žena, kancelária, práca, profesia, kariéra Foto:
Neubíja vás pocit, že musíte byť vo všetkom perfektná? Radšej buďte šťastnejšia.
debata

Nie! Už len predstava, že sa nemôžete pomýliť či odchýliť od tej najlepšej cesty je stresujúca! Áno, je fajn snažiť sa o dobré výsledky. Ale, ako sa hovorí, všetko s mierou. Byť perfekcionistkou totiž môže znamenať večnú nespokojnosť. Netúžite byť šťastnejšia? Ako na to?

Majte aj vlastné pravidlá

Nadčasy? Len výnimočne. Byť neustále k dispozícii? Nie! Cvičiť 4 x krát týždenne? Iba ak mám chuť! Možno ste samej sebe kedysi vnútili pravidlá či predstavy fungovania, ktoré vás už začali ubíjať. Je na čase, aby ste pravidlá upravili tak, aby ste boli spokojnejšia.

Lepšie výsledky aj s chybami

Chcete byť v niečom lepšia? To je v poriadku… Ale k svojim cieľom sa predsa musíte dopracovať postupne, krok po kroku. Aj s chybnými krokmi, ktoré nás na ceste občas postretnú. A netreba ich brať ako tragédiu, ktorá by nás mala zastaviť či opäť vystresovať. Byť lepšou ide aj bez toho, aby sme boli pod tlakom, že musíte byť perfektná okamžite. To nedokáže nikto!

Detaily riešte, keď bude čas

Máte pred sebou veľkú vývu, ale ako zvyčajne vás tlačí čas… Iste, perfekcionista chce mať v poriadku všetko do posledných detailov. Ale čo ho to stojí? Namiesto toho sa zamerajte na väčšie úlohy, ktoré treba zdolať. Ak budú hotové a zostane čas, potom prídu na rad detaily.

Neexistuje len úspech a neúspech

Ak perfekcionista svoj nereálny cieľ nedosiahne, považuje to za neúspech. Celé snaženie bolo v jeho očiach zbytočné, je nešťastný, mrzutý, demotivovaný. To ale treba zmeniť. Medzi úspechom a neúspechom je totiž ešte niekoľko schodov, po ktorých sa treba prejsť. A nepočíta sa len prvý a posledný, ale aj druhý, či tretí. Ak po nich stúpate, znamená to, že idete po malých úspechoch k tomu veľkému.

Posilnite svoje sebavedomie

Prečo si myslíte, že na ľudí zapôsobíte len ak budete vo všetkom 100-percentná? Veď je to na zbláznenie… Každý má svoje chyby, každý môže mať zlý deň. Snažíte sa ísť naplno a ak sa potknete, vaše sebavedomie prudko klesá. Kým sa opäť dostane na požadované hodnoty, ste nešťastná, neveríte si, obviňujete sa. O spokojnosti nemôže byť ani reči.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #práca #domácnosť #trápenie #perfekcionizmus #perfekcionista

+ Flexibilita a prispôsobivosť vám otvoria nové cesty.
Momentálne nemíňajte peniaze na veci, ktoré nepotrebujete....

+ Hygiena je na prvom mieste, preto ju nezabúdajte dodržiavať.
Neznepríjemňujte prácu ľuďom okolo vás, lebo vy...