Povedzte svoje tri silné a tri slabé črty... Pozor! Akej odpovedi sa vyhnúť?

Ako reagovať na najčastejšie otázky počas pracovného pohovoru? Tu sú tri tipy.

22.10.2018 17:00
pracovný pohovor, práca, muž, žena Foto:
Na pohovor sa pripravte.
debata (1)

Povedzte svoje tri silné a tri slabé črty

Pri tejto otázke ide personalistke o to, či viete o sebe porozmýšľať. A to aj urobte, o svojich vlastnostiach porozmýšľajte a pravdivo odpovedzte. Ale pozor! Pri odpovedi myslite na tri podstatné veci – nikdy nepovedzte niečo, čo znižuje vašu možnosť uspieť na konkrétnej pozícii, o ktorú sa usilujete. Nikdy nepovedzte viac slabých, než silných stránok. Keď poviete nejakú slabú stránku vašej osobnosti, zdôraznite, ako pracujete na tom, aby ste ju zlepšili.

Tip: Mojou slabosťou je nedočkavosť, ale viem o tom a pracujem na sebe. Pozorujem, že už viem s touto vlastnosťou narábať čoraz lepšie.

Ako zvládate konflikty s kolegami?

Personalista otázkou zisťuje, či dokážete v náročných situáciách zachovať profesionalitu. Dôležitými slovami, ktoré treba zdôrazniť vo vašej odpovedi sú : otvorenosť, ochota kominukovať, kompromis, objektivita. Ak sa pripravujete na takúto otázku, pripravte si odpoveď aj na priamu otázku, aby ste opísali nejakú konkrétnu konfliktú situáciu a spôsob, ako ste ju vyriešili.

Tip: Je pre mna dôležité, aby som konfliktné situácie rýchlo a vecne vyriešila a pri komunikácii s kolegami bola objektívna.

Prečo ste sa rozhodli zmeniť prácu?

Táto otázka je tou najčastejšou na pracovných pohovoroch. Pohužiaľ, nabáda často k tomu, aby ste sa na svoju aktuálnu pozíciu či zamestnávateľa sťažovali. To ale nerobte! Vaša odpoveď by sa mala niesť v pozitívnom duchu a opísovať vašu motiváciu v snahe získať novú prácu.

Tip: Som človek, ktorý si rád stavia pred seba nejaké ciele. V mojej firme už svoje ciele nemôžem dosiahnuť, preto som sa rozhodla pre zmenu.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #zmena práce #pracovný pohovor

+ Dnes si jednoznačne oddýchnite do sýtosti, potrebujete to.
Nesnažte sa o niečom presvedčiť, sami dobre viete ako...

+ Hydratujte svoje telo, momentálne to potrebuje stále viac a viac.
Nechváľte sa, mohlo by vám to skôr ublížiť ako...