Nech už konečne odzvoní stresu

Približne pol milióna ľudí vo Veľkej Británii trpí pracovným stresom a s ním spojenými depresiami či úzkosťami. Pokiaľ sa pasujete s podobnými problémami, skúste zopár dobrých trikov namierených proti stresu.

09.05.2018 17:00
Krásne ruky aj nechty v zime. Dá sa to? Foto:
Nadmerný stres sa prejavuje aj bielymi škvrnami na nechtoch pre nedostatok zinku.
debata

Popraskané pery hovoria za všetko

Obavy, neistota, šikanovanie, následne poruchy tráviaceho traktu, psychické problémy a nespavosť. Existuje niekoľko varovných príznakov, ktoré vravia, dosť bolo stresu. Ak ich na sebe zbadáte, dajte si pozor. Obdobie zvýšeného stresu je aj časom, kedy sa množia nároky na využitie živín v organizme. Mozog, hormonálny systém, imunita a ďalšie telesné orgány a funkcie sa vplyvom napätia vyčerpávajú. Prvým varovným príznakom sú popraskané pery a tvorba takzvaných kútikov. Vplyvom stresu sa vyčerpáva z organizmu vitamín B6, ktorý je potrebný na fungovanie vyše stovky telesných funkcií, na metabolizmus sacharidov, tvorbu červených krviniek a správne fungovanie nervového systému.

Magnézium, istota proti stresu

Pokiaľ je „bé šestky“ v tele málo, môžete si byť istý, že poklesol aj životne dôležitý horčík. Príliš nízke hladiny magnézia spôsobujú únavu, vyčerpanosť, fyzickú a psychickú slabosť. Najznámejším signálom deficitu horčíka sú pretrvávajúce a bolestivé kŕče postihujúce dolné končatiny, konkrétne lýtka. Pálčivá bolesť sa objavuje najmä v noci. Vitamín B6 a magnézium je vhodné čerpať nielen zo stravy, ako sú celozrnné potraviny, listová zelenina, ovocie, orechy, minerálky ale aj formou výživových doplnkov. Magnézium sa kombinuje s vitamínom B6 najmä kvôli jeho rýchlejšiemu vstrebávaniu a využitiu v ľudskom organizme.

Pozor na biele škvrny

K ďalším varovným signálom nadmerného stresu patrí nedostatok stopového prvku zinku. Biele škvrny na nechtoch sú prejavom nedostatočného príjmu zinku. Ak je ho v tele málo, trpí aj kvalita pleti a vlasov. Okrem toho sa zvyšuje riziko výskytu vírusových ochorení a problémov so srdcovo-cievnym systémom. Výborným zdrojom zinku je najmä červené mäso, hydina, zelenina, strukoviny, orechy, semená a mliečne výrobky.

So zaťatými zubami

Známym príznakom vystresovaného organizmu je aj časté škrípanie zubami. Má nielen psychický pôvod, ale aj fyziologický. Vysoké napätie vyčerpáva organizmus aj o vitamín B5 (kyselina pantoténová). Dôležitý je pre správne fungovanie očí, pečene, pokožky, vlasov a metabolizmu. Zo živočíšnych potravín sa vyskytuje vo väčšom množstve vo vajíčkach, mliečnych výrobkoch, rybách, hovädzom a bravčovom mäse. Z rastlinných najmä v strukovinách (šošovica, mungo fazuľka, cícer), celozrnných obilninách a zelenine. Pokiaľ sa podujmete na zmenu životného štýly, doprajte telu vyššie dávky vitamínov B5 a B6, minerálnej látky magnézia a stopového prvku zinku. Pokiaľ zmena stravy alebo používanie výživových doplnkov v priebehu niekoľkých týždňov nepomôže pri znižovaní stresu, pokúste sa hľadať iné riešenia. Jedným z nich, ktoré môže byť aj zásadné pri záchrane zdravia, je zmena práce.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #depresia #úzkosť #zinok #magnézium #suché pery #pracovný stres

+ Nevyhovárajte sa, nemôžete riešiť problémy za druhých ľudí.
Pripomeňte si, že všetko stojí peniaze, avšak vy ich...

+ Vitamíny doplníte liekmi, ktoré vám lekárnik poradí v lekárni.
Peniaze síce budete mať, ale šťastie vám to...