Potrebujete dovolenku, vypnúť od stresu? Aká dlhá je ideálna?

Máte pocit, že ste tesne pred výbuchom a preto potrebujete bezpodmienečne dovolenku? A najlepšie, ak by trvala mesiac, aby ste sa poriadne vyspali a vyliečili z toho všetkého stresu?

20.03.2018 13:00
cestovanie, mapa, svet, zemeguľa, glóbus,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Dovolenka!

To je niečo, o čom mnohí permanentne snívame a nikdy jej nemáme dosť. Hoci – ak vychádzame zo štúdie Jessicy de Bloom, existuje určitý počet dní, ktoré sú ideálne na perfektnú dovolenku. Podľa jej vedeckého bádania ide o osem dní. Má to byť perfektná dĺžka, ak chceme dosiahnuť „maximálny stupeň oddýchnutia“.

Ako sa cítili a ako spali

Takže vôbec nepotrebujeme tri týždne a prejsť až na druhý koniec sveta, aby sme tam nechali všetok stres z práce, ale len trochu viac ako týždeň, aby sme si úplne oddýchli. K výsledkom štúdie prišli autori tým, že sa dobrovoľníkov vypytovali na to, ako sa pred, počas a po dovolenke cítili a ako spali.

Radšej viac malých

Ukázalo sa, že úroveň relaxácie je najvyššia po ôsmich dňoch – po tomto období sa prakticky žiadne zvýšenie nedokázalo. Navyše je lepšie, ak počas roka absolvujeme viac krátkych dovoleniek, ako jednu veľkú letnú. Z dlhodobého hľadiska to sľubuje dobrý odpočinok.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka #oddych #stres #spánok #odpočinok

+ Začnite sa viac hýbať, vášmu telu pohyb môže len prospieť.
Neprechádzajte si internetové obchody, zbytočne vás...

+ Nepodliehajte panike, všetko sa čoskoro vráti do normálnych koľají.
Prehodnoťte svoj postoj a začnite na sebe...