Jednoduché tipy ako znížiť hladiny stresu počas pracovnej doby

Duševné zdravie si zaslúži ochranu. A psychohygiena nie nutná len po návrate z práce domov, ale aj počas dňa.

24.02.2018 17:00
práca, zamestnanie, stereotyp Foto:
Počas prestávky sa zapozerajte von oknom, alebo spravte pár nádychov a výdychov.
debata

Mentálne sprchy je nutné si dávať rovnako často, ako osviežujeme naše telo pitím a jedlom. Je to dôležitá činnosť na udržanie efektivity a ako prevencia pred syndrómom vyhorenia.

Stačí vám prestávka

Fajčiarske prestávky sa pre mnohých stali pracovným rituálom, pretože na pár minút opustia stres každodennej rutiny a odpútajú sa od termínov, šéfovej nálady aj plnej schránky mailov. No ak si nechcete ničiť zdravie cigaretami, je potrebné nájsť si malé chvíľky duchovnej obnovy počas práce inými a značne efektívnejšími spôsobmi.

Plán na prestávky

Sarah Ellis a Helen Tupper si založili spoločnosť, ktorá pomáha vysoko postaveným ľuďom nájsť spôsoby ako znížiť stres. Medzi ich zistenia patrilo, že si síce plánujú pracovné dni, ale neplánujú si v nich oddych. Práve naopak, často si plánujú úlohy tak natesno, že aj pár minút sklzu ich dostáva do ešte väčšieho stresu. Začnite si teda plánovať krátke prestávky. Bez mobilu v ruke, bez sociálnych sietí. Prestávky, počas ktorých si pustíte obľúbenú hudbu, zapozeráte sa von oknom, alebo jednoducho spravíte pár nádychov a výdychov. Prečistíte myseľ, čo veľmi efektívne zníži aj pocit, že ste v strese.

Hýbte sa

Ak potrebujete niečo vybaviť, naplánujte to. Či už ide o poštu, alebo potrebujete niečo zaniesť, odniesť, ísť povedať do inej kancelárie. Naplánujete si všetky činnosti, pre ktoré musíte opustiť stoličku naraz a vlastne tak získate na počkanie malú prechádzku. Odpútate sa od bežnej rutiny a hlavne chodíte. Nevyužívajte pohyblivé schody ani výťahy, ale skúste sa zamerať na to, aby ste čo najviac prešli. Chôdza je najvhodnejšia činnosť na to, aby ste sa zbavili stresu. Je to najprirodzenejší pohyb pre telo. Vykonávajte ho častejšie.

Usmievajte sa

Jednoducho sa začnite usmievať. Nič viac k tomu nepotrebujete. Zdvihnite kútiky a venujte pozornosť niečomu, čo je pekné. Netreba na to veľa sily. Ak nahodíte úsmev, váš mozog dostane jasné signály. Odpútať sa od starostí a aspoň na pár minúť ísť kamsi na dovolenku. A to nielen akože. Mozog je totiž nadradený celému organizmu a krátka usmiata fantázia vás skutočne zrelaxuje akoby ste si zrazu vyšli kamsi na pláž a vložili nohy do mora. Potom sa teleportujete späť na kancelársku stoličku omnoho viac oddýchnutí a plní energie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #úsmev #pohyb #stres #prestávka #psychohygiena #pracovné zaťaženie

+ Hygiena je na prvom mieste, preto ju nezabúdajte dodržiavať.
Neznepríjemňujte prácu ľuďom okolo vás, lebo vy...

+ Doma môžete cvičiť tiež, otázkou je len či naozaj chcete.
Finančná nezávislosť je bližšie, ako si myslíte....