Obhrýzate si nechty? Čosi to o vás hovorí...

Kúšete si do končekov vlasov alebo si obhrýzate nechty, keď čítate tento článok? Nový výskum z univerzity v Montreale naznačuje, že takéto správanie hovorí o našej osobnosti viac, ako si myslíme.

26.02.2018 11:00
práca, frustrácia, malé sebavedomie Foto:
Ilustračné foto.
debata

Extrémni perfekcionisti

Ľudia, ktorí sú vo všeobecnosti netrpezliví, rýchlo sa začnú nudiť alebo sú frustrovaní, majú ako prví tendenciu obhrýzať si nechty. Táto informácia zatiaľ neprekvapila, to už dávno vieme. Štúdia, ktorá bola zverejnená v marcovom vydaní časopisu Journal of Behaviour Therapy and Experimental Psychiatry, poukazuje aj na niečo iné: Obhrýzači nechtov sú extrémni perfekcionisti. A táto vlastnosť bola viac škodlivá, než by mnohí predpokladali.

Náchylnejší na frustráciu

„Perfekcionisti sú ľudia, ktorí vôbec nevedia relaxovať, uvoľniť sa a vykonávať úlohy v normálnom tempe,“ povedal Kieron O'Connor, autor štúdie a profesor psychológie na univerzite v Montreale. „Sú náchylnejší na frustráciu, netrpezlivosť a nespokojnosť, keď nedosiahnu svoj cieľ. Prežívajú aj väčšiu nudu, čo vedie k týmto telesným deštrukciám,“ do­dal.

Rozhodujúcich 6 minút

V rámci štúdie pracovali vedci s 48 dobrovoľníkmi. Polovica z nich boli tzv. obhrýzači nechtov, druhá skupina si nechty neobhrýzala, ani končeky vlasov. Dobrovoľníci boli vyprovokovaní určitými emóciami ako stres, frustrácia a nuda. Nakoniec museli čakať šesť minút bez akéhokoľvek rozptýlenia v miestnosti.

Nevhodná kompenzácia

Ukázalo sa, že skupinka „obhrýzačov“ bola v plnení úloh lepšia, ale aj rýchlejšie frustrovaná a vystresovaná, keď nešlo všetko tak, ako si predstavovali. Kompenzovali si to tým, že si obhrýzali nechty.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #nuda #perfekcionizmus #netrpezlivosť #obhrýzanie nechtov

+ Hydratujte svoje telo, momentálne to potrebuje stále viac a viac.
Nechváľte sa, mohlo by vám to skôr ublížiť ako...

+ Problémy s popraskanými rukami vyriešite tuhým krémom.
O zamestnanie neprídete, tak prestaňte strašiť svoje...