Menej povinností, viac slobody! Ako na to?

8 hodín denne v práci. To je čas, z ktorého sa "nevykrútime". Ale potom by sme si už mali užívať voľno, slobodu, pohodu.

02.02.2018 11:00
Študent, notebook, počítač, pc, práca Foto:
Ste doma, ale pracujete? To potom nie je voľno...
debata

Bez stresu, bez domácich úloh, bez neprestajných myšlienok na zadania. Bez návštev či povinných posedení. Ako to docieliť? Tu je zopár tipov:

Naučte sa rozlišovať

Určite si priority. Ak to nedokážete sama, opýtajte sa vášho nadriadeného. Je tu na to, aby vám jasne povedal, čo je dôležité, čo treba urobiť okamžite a s čím môžete počkať. Top priority vybavte ešte dnes, ostatné veci jednoducho počkajú.

Čo zvládnem a čo nie

Ak v práci naozaj idete na 100 percent a napriek tomu ju za 8 hodín nestihnete, niekde je chyba. Sledujte kolegov, ktorí robia to isté, čo vy… Stíhajú alebo sedia v práci dlhšie? Ak ste jediná, kto svoju prácu nestíha, musíte na sebe pracovať, spýtajte sa ostatných, aby vám vysvetlili tipy, ktoré vám dokážu pomôcť. Ak však sedíte v práci dlho všetci, je na mieste zájsť za nadriadeným a jasne mu povedať dôvody, prečo zadanú prácu za 8 hodín nestihnete.

Žiadne domáce úlohy

Ste síce doma, ale opäť „ťukáte“ do počítača? Nedokončené „horúce“ projekty si nenosíte domov občas, ale takmer každý víkend. Už nie ste v škole, aby ste museli doma plniť nejaké úlohy. Vo voľnom čase sa venujte tomu, čo máte rada, prácu nechajte v kancelárii. Opäť prichádza na rad komunikácia a vaše priority – stojí vám vaša práca za to, aby ste jej obetovali váš voľný čas?

Prácu v domácnosti si rozdeľte

Z práce do práce? Ani to nevypovedá o slobode. Myslite na to, že ani domácnosť nemôže ležať iba na vašich pleciach. Ak máte partnera a deti, povinnosti delegujte na všetkých podĺa ich schopností a možností. Spravodlivo.

Odmietnite

Vaše víkendy by mali byť vaše. Iste, výlety s rodinou, návštevy kamarátov, oslavy a všetko možné sú príjemné záležitosti. Ale len dovtedy, než vám neprerastú cez hlavu. Dokonca až tak, že nemáte ani jedno poobedie iba pre seba. Naučte sa odmietať. Nemusíte prísť na všetky posedenia, ktoré vaši kamaráti zorganizujú. Ani každú nedeľu tráviť na obede u svokry. Spomedzi tohto druhu povinností takisto vyberajte – podĺa priority ale aj toho, ako veľmi sú vám príjemné.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #práca #povinnosti #voľno

+ Dávajte pozor s kým sa zoznámite a nepodľahnite vášni na jednu noc.
Naučte sa hospodáriť s peniazmi inak...

+ Odreagujte sa pri dobrom filme a načerpáte dostatok síl na ďalší deň.
Nemusíte mať za každú cenu najdrahšie...