Počas voľna sa treba od práce úplne odstrihnúť

Zamestnanci, ktorí nemajú presnú hranicu medzi prácou a voľným časom sa oberajú o množstvo energie.

25.12.2017 11:00
workoholička Foto:
V práci budete kreatívnejšia, ak si voľno úplne vychutnáte.
debata

Rýchlejšie sa vyčerpávajú a oberajú sa o pocit pohody. „Mixovanie“ práce so súkromím vedie k tomu, že po pracovných povinnostiach sa horšie zotavujete. Následne je človek menej produktívny aj kreatívny.

K tomuto výsledku sa dopracovali vedci z Univerzity v Zürichu a výsledky zverejnili v magazíne „Business and Psychology“. Tím do prieskumu zapojil 1916 pracujúcich ľudí z rôznych oblastí, z nich viac ako 50 percent pracuje minimálne 40 hodín týždenne. Okrem iného odpovedali na otázku, ako často si prácu berú domov, ako často musia pracovať počas víkendu a takisto na to, ako intenzívne myslia na prácu v dobe, kedy majú voľno.

Vedci zistili, že zamestnanci, ktorí jasne neoddeľujú prácu od oddychu, si nedokážu relax naplno vychunať a dokonca ho vyhľadávajú menej. Oddych s rodinou, rekreačné aktivity či záľuby si užívajú v menšej miere ako tí, ktorí sa dokážu od pracovných povinností úplne „odstrihnúť“.

„Pre relax je veľmi dôležité, aby sa človek úplne zbavil práce,“ uvádza sa v štúdii. „Je potrebné, aby sa mozog zapodieval viac tým, čo sa deje tu a teraz. Je dobré vypnúť si pracovný telefón a neprijímať mejly. Zamestnávatelia by od svojich zamestnancov nemali vyžadovať stálu dostupnosť. Manažéri a vedenie by malo svojich podriadených nabádať k tomu, aby počas voľna pracovné záležitosti vôbec neriešili. Následne budú zamestnanci výkonnejší, sústredenejší aj kreatívnejší v práci.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #práca #kariéra #oddych #relax

+ Na alkohol dnes zabudnite, zvoľte si dnes inú cestu.
Osviežte si myseľ a opakujte si čo už viete a k tomu sa...

+ Odložte všetky monitory a nechajte dnes svoje oči do sýtosti oddýchnuť.
Príležitosť na zlepšenie finančnej...