Používate tieto slová často? Potom ste pod stresom!

Ste napätá, pod veľkým stresom - ale možno si to ešte neuvedomujete? Potláčate to a snažíte sa, aby si nikto nič nevšimol?

13.11.2017 15:00
žena, stres, knihy, krik, učenie Foto:
Ilustračné foto.
debata (19)

Je pár slov, ktoré, ak používame obzvlášť často, môžu byť indikátorom toho, pod akým tlakom práve sme. Bolo to výsledkom jednej americkej štúdie. Podľa lingvistov používajú vystresovaní ľudia extrémne často nasledovné slová: „Skutočne“. „Tak“. A „veľmi“.

Ľudia pod tlakom hovoria menej

Výskumník Matthias Mehl, psychológ a lingvista na univerzite v Arizone pozoroval rečnícky vzor 143 dobrovoľníkov, s ktorými strávil dva dni. Rozhovory s nimi si nahrával na diktafón. Keď vedci prepísali nahrávky, osobitnú pozornosť venovali opakovaniu slov a použitiu zámen a prídavných mien. Okrem toho analyzovali hladiny stresu dobrovoľníkov meraním génovej expresie v ich bielych krvinkách.

Viac na seba, menej na okolie

Okrem poznatku, že ľudia pod stresom používajú veľa prísloviek, vedci tiež zistili, že zároveň používajú menej často zámená ako „ich“, „ju“ a podobne. Z toho vyvodili teóriu, že kto je pod stresom, sústredí sa skôr na seba a menej na svoje okolie.

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #zámena #biele krvinky #hladina stresu #génová expresia

+ Začnite sa viac hýbať, vášmu telu pohyb môže len prospieť.
Neprechádzajte si internetové obchody, zbytočne vás...

+ Nepodliehajte panike, všetko sa čoskoro vráti do normálnych koľají.
Prehodnoťte svoj postoj a začnite na sebe...