Päť vecí, ktoré nakopnú vašu kreativitu

Sedíte nad úlohou, plánom, alebo pracovnou výzvou, chcete objaviť neobjavené, niečo nové, zaujímavé, jednoducho kreatívne, ale váš mozog nie a nie nakopnúť na tvorivú nôtu. Máme pár tipov, ktoré vám v hlave spravia doslova búrku nápadov.

31.08.2017 07:00
čaj, aróma, nápoj, osvieženie, šálka Foto:
Čaj matcha mozog nabudí, ale zároveň ho upokojuje a dosahuje sa podobný stav ako v hladine alfa.
debata

Pivo

Štúdia rakúskej univerzity v Grazi robila pokus, pri ktorom hodnotili vzostup kreativity pri riešení úloh po vypití piva. Zaujímavé bolo, že po klasickom pive kreativita vrástla, po nealku sa nič nestalo. U mužov dosahovala kreativita vzostup po jednom veľkom pive, u žien stačilo tretinkové. Hladina alkoholu v krvi vhodná na kreativitu tak bola učená na 0,03 promile.

Prechádzka

Prospeje telu aj duši. Koniec koncov mnoho známych vedcov a mysliteľov je znázornených práve počas prechádzky a nie je to náhoda. Počet kreatívnych impulzov sa zdvojnásobuje v porovnaní so sedením. Najlepšie na myslenie pôsobí prechádzka na čerstvom vzduchu a vedci zo Stanfordu dokonca vyskúmali, že kreativita sa udržiava aj po tom, ako sa vrátime z prechádzky a sadneme si za písací stroj. Ale pozor, sedením upadá. Preto ak hľadáte dobrý nápad po ôsmich hodinách sedenia za počítačom, nestrácajte čas a radšej sa prejdite.

Sprcha

Neudovedkyňa Alice Flaherty, tvrdí, že sprcha je na nápady niečo tak skvelé, že sa jej málo čo vyrovná. Ak sa trápite nielen s hľadaním nápadu, ale napríklad aj s problémom, osprchujte sa na to. V sprche prúd teplej vody naštartuje vylučovanie dopamínu, ktorý akoby uvoľní nepriechodné neurónové spojenia a riešenie sa zrazu vynorí samo.

Zelený čaj

Najlepší je japonský, ktorý obsahuje L-theanin, ktorý mozog nabudí, ale zároveň ho upokojuje a dosahuje sa podobný stav ako v hladine alfa. To je ten správny mix, aby sa vám rozutekali myšlienky správnym smerom. Najviac tejto látky obsahujú čaje matcha a gyokuro.

Stavebnica

Jednoducho sa zahrajte ako malé deti. Napríklad kocky lega sú na to najlepšie. Prestaňte myslieť na problém a skladajte. Znenazdajky postavíte nielen domček, ale začnú do seba zapadať aj nápady.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pivo #sprcha #kreativita #prechádzka #zelený čaj #pracovná úloha

+ Odhaľte svoj skrytý talent v športe, ktorý ste ešte neskúsili.
Chýba vám sebavedomie, a to vám bráni robiť veci,...

+ Vitamíny doplníte liekmi, ktoré vám lekárnik poradí v lekárni.
Peniaze síce budete mať, ale šťastie vám to...