Tipy budhistického mnícha, ako nájsť radosť aj v práci, ktorá nebaví!

Zarábanie peňazí nemusí byť otročina a tretinu dňa nemusíme stráviť s namrzeným výrazom. Bez ohľadu na to čo robíte, kde pracujete a aká je náplň činnosti, si môžete zo zamestnania spraviť potešenie. To, čo sa zdá ako nemožné, dokážete zrealizovať takmer okamžite.

05.07.2017 14:00
žena, práca Foto:
Snažte sa v práci vykonávať aktuálnu vec s plným nasadením aj sústredením.
debata (1)

Neubližujte si prácou

V prvom rade je potrebné si uvedomiť, že priemerný zamestnaný človek strávi v práci osem a viac hodín. Zo znamená, že je to tretina jeho dňa, v princípe aj tretina života a bola by škoda, ak by sme ju pretrpeli. Budhistický mních Thich Nhat Hanh dlhodobo skúmal fenomén, pre ktorí ľudia chodia do práce s odporom. Robia si tak vlastne násilie, čo nie je dobré pre ich život, zdravie, ani výkon. A našiel spôsoby, ako to zmeniť.

Stavte na bdelú pozornosť

Thich Nhat Hanh odporúča zamerať sa na tu a teraz. Nie je podstatné, čo bolo, pretože minulosť neexistuje a budúcnosť ešte neprišla. Preto sa snažte v práci vykonávať aktuálnu vec a s plným nasadením aj sústredením. Nenechajte sa odlákať, nerobte desať veci naraz aj keď máte pocit, že ste rodený mulitasker. Oberá vás to o energiu, sústredenosť a radosť z vykonávania di­ela.

Oddychujte

Je to potrebné aj v práci. Lenže ako na to, aby vám šéf nesiahol na plat? Zatvorte oči a spravte tri hlboké nádychy a pomalé výdychy. Už za pár sekúnd tak viete zrelaxovať na tele aj na duší. Môžete sa preniesť kamsi do peknej záhrady. Domov k deťom, na dovolenku. Kdekoľvek. Je to ako osvieženie a nikto si ani nevšimne, že ste na chvíľu ubzikli z porady. No všetkých následne šokuje, ako dokážete mať takú výdrž a dobré nápady. Je to vďaka oddychu, ktorý si doprajte aspoň raz za hodinu.

Robte, čo vás baví

Dobre sa to hovorí, ale vy potrebujete platiť účty a pracovný trh je nekompromisný. Thich Nhat Hanh však na rozdiel od motivačných lídrov, ktorí tvrdia, že máte kašľať na peniaze, volí inú formu. Takú, ktorá vám pomôže nájsť radosť aj pri upratovaní toalety. Myslite na to pekné, čo po vás ostane, akú máte výhodu, že môžete byť práve tu a nežobrete na ulici. Že máte možnosť urobiť niečo dobré pre niekoho iného. Ak zvolíte tento pohľad na prácu, garantuje vám viac spokojnosti aj šťastia pri každodennej rutine. Ako hovorí, každý deň sa dá nájsť v práci niečo pekné, iba to treba objaviť.

Po práci sa prácou nezaoberajte

Nenoste si prácu domov. Pozor, ani v myšlienkach. Ak potrebujete niečo dokončiť, ostaňte dlhšie, ale následne sa už prácou nezaoberajte. Pomôže vám to odpojiť mozog od starostí a ráno sa s novým pohľadom pustiť do roboty s úsmevom.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #zamestnanie #odpor k práci #práca verzus oddych #budhizmus

+ Súťažný duch vás posunie ďalej, než ste si mysleli.
Finančná nezávislosť je na dosah, pokračujte v úsilí....

+ Odhaľte svoj skrytý talent v športe, ktorý ste ešte neskúsili.
Chýba vám sebavedomie, a to vám bráni robiť veci,...