Som nanič! Naozaj? Majte vnútorného kritika pod kontrolou

"V čom som dobrá? Hmmm... To musia zhodnotiť iní, ja sama ani neviem." Ako odpovedáte na otázku o silných stránkach vy?

20.04.2017 17:00
kariéra, sebadôvera Foto:
Bez sebadôvery nedokážeme vnímať pozitívne prežitky.
debata

Koho občas neprevalcujú pochybnosti o vlastných schopnostiach? Každý človek má strach a nie je to nič neprirodzené. Ale napriek tomu by sme mali byť schopní ísť dopredu. Po malých krokoch sa posúvať k naším životným cieľom. Aby sa nám to darilo, je dobré mať svojho vnútorného kritika pod kontrolou. Ak nás totiž stále brzdí a hovorí, aké sme nanič, s naším životom spokojné nebudeme.

Vnútorný kritik? Čo to je?

Niekedy nás posúva vpred, inokedy brzdí. „Závisí to od typológie osobnosti S vnútorným kritikom sa rodíme, neskôr ho formujú naši rodičia, okolie… Môžeme ho ovládať, ale nikdy ho celkom nezmeníme. Je dobré vypočuť si aj vnútorný sebakritický hlas, ale následne sa mu musíme postaviť čelom. Ak je vnútorný kritik priveľmi nástojčivý, zabraňuje nám v rozvíjaní predpokladov, ktoré máme,“ opisuje psychologička a osobná koučka Nora Lauková a dodáva: „Ženy s nízkou sebadôverou nevedia presadzovať svoje schopnosti a potenciál. Vnútorný kritik ich tak neuveriteľne brzdí.“

Ide o sebadôveru

Sebadôvera v dospelosti súvisí s vlastnými rozhodnutiami – o tom, čo chceme, čo môžeme, čo nemôžeme či nedokážeme. „Ale mnohé ženy ani nepoznajú samy seba, a tým ani svoje možnosti. Ak sa žien počas terapií pýtam, čo majú na sebe najradšej alebo aké sú ich najsilnejšie stránky, často počujem odpoveď – to musia povedať iní. Už prvou vetou spochybnia seba a svoje možnosti,“ opisuje odborníčka. Každý má nejaký potenciál, každý má slabé stránky. Len je nevyhnutné ich spoznať. „Bez sebadôvery nedokážu ľudia vnímať pozitívne prežitky, ale ani samých seba v pozitívnom svetle. Majú na seba skreslený pohľad, že nerobia všetko tak, aby to bolo vnímané ako dokonalé a jedinečné.“

Pozor na minulosť

Kto v živote voľačo nepokazil? Ale nie je dobré sa k tomu stále vracať, je nutné ísť dopredu. Aj keď vás vnútorný kritik na chyby spred rokov nástojčivo upozorňuje a hovorí ,si nanič, zasa ti to nevyjde, nemáš na to'.

„Sú ženy, ktoré svoje slabé stránky stále analyzujú, a preto sa nevedia v niektorých situáciách dostať dopredu. Hoci chcú byť úspešné, chcú mať dobré vzťahy, nejde to, pretože nie sú spokojné so svojím životom, nie sú v súlade samy so sebou. Cyklia sa, nedokážu nájsť riešenia… Do ich rozhodnutí vstupuje množstvo emócií, s ktorými si nevedia poradiť. Ak sa nevedia "odstrihnúť“ od minulosti a pohnúť sa vpred samy, je dobré obrátiť sa na odborníka."

Ako si pomôcť?

Malými krokmi si môžeme k vyššiemu sebavedomiu pomôcť aj samy, zastaviť nástojčivý hlas vnútorného kritika. „Povedzte si, z čoho sa tešíte každý deň, čo sa vám podarilo. Radujte sa z obyčajných vecí, ako je káva s kamarátkou, pochvala v práci či návšteva kina. Užite si každodenné pozitívne emócie, ktoré nám vstupujú do života,“ nabáda Lauková. Veľa žien je totiž nastavených na prežívanie negatívnych emócií, stále sa nad nimi zamýšľajú a, naopak, tie príjemné akoby počas dňa ani neexistovali. Treba to obrátiť.

Dostanete v práci dôležitú úlohu? Namiesto toho, aby ste sa tešili a vnútorne boli na seba hrdá, okamžite sa začnete spochybňovať. „Určite to nedokážem,“ poviete si. A tým blokujete svoj potenciál, ktorý by sa mohol rozvinúť naplno. „Pozrite sa na to z pozitívnej stránky, ako môžete úlohu zvládnuť. Je dôležité mať okolo seba aj ľudí, ktorí nás povzbudia. Či už partnera alebo kamarátku. Pozitívne slová dokážu človeka správne naštartovať.“

Vo chvíli, keď stlmíme negatívny hlas na zdravú mieru sebareflexie, pomôže nám ako kompas nájsť správnu cestu. Nič potom nebude stáť v ceste k dosiahnutiu nášho najvyššieho potenciálu, môžeme skúšať nové veci, byť úspešnými v práci i vo vzťahoch.

Zodpovednosť za emócie

Je jasné, že nie všetko dokážeme. Ale to ešte neznamená, že sme nanič. „Áno, človek je smutný, že čosi nezvládol, niečo mu nevyšlo. Ale čo s tým? Treba to len prijať, prevziať zodpovednosť za vlastné emócie,“ uvádza Lauková. Zároveň s ich prijatím sa však treba nastaviť na nové výzvy. Od postoja ,to nikdy nedokážem' k postoju ,skúsim to inak, najskôr urobím jedno, potom ďalšie'. Malé kroky nás napokon privedú k cieľu.

Naučiť sa efektívne čeliť vnútornému kritikovi a strachu je spôsob, ako dosiahnuť v živote rovnováhu a byť v súlade sama so sebou. Takzvane žiť „InSync“. „Naučme sa spoznávať sa. V živote to nie je ľahké, ale ľudí, ktorí podliehajú negatívnym reakciám, ťažké situácie dokážu položiť. Znova a znova ich prežívajú a cyklicky sa im v ich živote opakujú. Chceme, aby bol každý deň nový a bez chýb, preto je dôležité prehlbovať vlastný optimizmus,“ radí psychologička.

Deň začnite s úsmevom a smejte sa. Foto: SHUTTERSTOCK
kariéra, sebadôvera Deň začnite s úsmevom a smejte sa.

Ako efektívne pracovať na zlepšení vnútorného pocitu?

Nora Lauková odporúča:
1. Tešte sa viac z vlastných úspechov – vytvorte si zoznam aspoň 3 malých úspechov denne a tie si zapisujte aj s prežívanými pocitmi. Aj pochvala v práci je pozitívny úspech.
2. Každý deň začnite s úsmevom a smejte sa. Hľadajte čo najviac dôvodov na úsmev a každé ráno si povedzte: „Dnes bude úžasný deň, teším sa, že prežijem to, alebo ono…“
3. Prestaňte sa sťažovať, nepoužívajte negatívne frázy a odstráňte hnev – ak prestanete vo svojom slovníku využívať negatívne slová typu, toto je zlé, hnevá ma to, tento človek je nepríjemný, hlúpy a podobne, začnete odstraňovať emocionálne parazity, ktoré vás oberajú o čas a energiu. Nahraďte negatívne frázy pozitívnymi alebo ich jednoducho zo slovníka vynechajte.
4. Každý deň buďte vďační a motivujte sa – večer sa pozrite na zoznam, ktorý ste si napísali a premietnite si aspoň jednu úžasnú vec, ktorá sa vám stala. Buďte za ňu vďační, pretože je jedinečná a už sa nezopakuje. Každá pozitívna spomienka motivuje prežívať ďalšie a ďalšie pozitívne chvíle.
5. Prevezmite zodpovednosť za svoje emócie – váš postoj nie je ovplyvňovaný inými ľuďmi zvonku. To, aký postoj ste zaujali, je len dôsledkom toho, ako vnímate svet okolo, a nie toho, čo sa v ňom deje. Takže sa začnite rozhodovať a odmietať. Podľa seba, ako sa cítite a čo potrebujete.

Článok vyšiel v ženskej prílohe Pravdy – v magazíne MiA.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zamestnanie #sebavedomie #sebadôvera #efektivita #ženský magazín MiA

+ Pravidelný tréning zlepší nielen vašu kondíciu.
Nevzdávajte sa pred koncom, inak si vašu smotanu zlizne niekto...

+ Doma môžete cvičiť tiež, otázkou je len či naozaj chcete.
Finančná nezávislosť je bližšie, ako si myslíte....