Čo núti ľudí chodiť do práce chorých?

Až priveľa ľudí chodí do práce chorých, uvádza štúdia. Na druhej strane, podaktorí si chorobu vymyslia, aby pracovať nemuseli.

16.01.2017 11:00
viróza - choroba - práca Foto:
Chodiť do práce počas chrípky alebo virózy je bezohľadné najmä voči kolegom.
debata (2)

Podľa zverejnenej nemeckej štúdie, pod ktorú sa podpísal profesor Conny Antoni z Nemeckej spoločnosti psychológov (DGPs), príde napriek chorobe do práce až 36 percent zamestnancov. Červený nos, slziace oči, kýchanie či kašeľ – to sú jasné znaky, že s človekom nie je všetko v stopercentnom poriadku. Napriek tomu nezostane doma v posteli, ale svoju chorobu ide šíriť ďalej – medzi kolegov.

Priveľmi často prídu chorí do práce najmä ľudia zamestnaní v zdravotníctve, doprave či obchode. A ženy to robia dokonca častejšie ako muži, vyplynulo z prieskumu.

Až sedemdesiat percent zamestnancov v ankete priznalo, že do práve prídu chorí preto, že nechcú sklamať svojich kolegov, ktorí by museli pracovať namiesto nich. 60 percent opýtaných si myslí, že po dobu ich neprítomnosti zostane práca ležať, čo následne, po vyliečení, u nich vyvolá neprimeraný stres z množstva nahromadenej práce. 20 percent sa zasa obávalo toho, že choroba by ich mohla pripraviť o miesto – ako uvádza štúdia, ide najmä o ľudí, ktorí si ešte nie sú istí svojím miestom ani pozíciou vo firme.

Ale najavo vyplávala aj ďalšia skutočnosť – počas dvanástich mesiacov 6 percent opýtaných oklamalo svojho nadriadeného, keď neprišlo do práce a vyhovorilo sa na chorobu.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #choroba #kancelária #kolegovia

+ Ak potrebujete vyšetriť zrak nemali by ste dlho čakať.
Nesnažte sa potopiť svojich kolegov, práve naopak,...

+ Dajte prednosť varenej strave, na rýchle občerstvenie zabudnite.
Nemusíte byť dobrý vo všetkom, každý je dobrý v...