Máte sklon k šikanovaniu kolegov? Päť znakov, ktoré povedia áno

V zamestnaní sa zväčša snažíme vychádzať dobre s kolegami a udržiavať si vrelé vzťahy. Ale nájdu sa aj jedinci, ktorí v rámci svojej povahy či ambícií skôr kolegom ubližujú. Patríte medzi nich?

10.11.2016 07:00
kolegovia, pracovný vzťah Foto:
Obľúbenosť u kolegov môže byť vysoká, ale možno je vaša povesť celkom iná.
debata

Britský Daily Mail zhromaždil a opísal niekoľko podôb správania, ktoré naznačujú, že by človek mohol mať sklony k šikanovaniu a ponižovaniu kolegov, prípadne k tomu, že jeho pozícia v kolektíve nie je obľúbená.

Asi nikoho neprekvapí, že sa medzi nimi nachádza napríklad potreba ponižovania kolegov, alebo podceňovanie ich snáh o riešenie problému. Čo ďalšie? Čítajte. A dávajte pozor, či sa náhodou nespoznávate.

1. Podceňovanie kolegov a ich pracovnej snahy

Zvykne sa to diať na pracovných stretnutiach či poradách. Niekto sa dostane k slovu, povie návrh na riešenie a vy ho razom začnete poučovať, alebo sa posmešne uchechtnete či si povzdychnete. Zneisťujete ľudí okolo seba a prezentujete sa tak, akoby len vaše návrhy boli správne.

2. Krik a nadávky

Možno patríte medzi prchké povahy, ale naučiť sa ovládať je jednou zo základných mantier pracovného pôsobenia v kolektíve. Hoci vás niekto naštve, nemali by ste na neho hneď kričať, či nebodaj mu dokonca nadávať. Zhadzovanie v komunikácii tiež nepomôže.

3. Nevhodný humor na účet kolegov

Posmešky na adresu kolegov, či už medzi štyrmi očami, alebo v širšej skupine – napríklad počas obedovej prestávky, alebo počas podnikového večierka – to je znak, že máte problém so slušným správaním a dodržiavaním istých medzí v profesionálnom kontakte.

4. Obviňovanie iných

Ak vždy hľadáte chybu okolo seba a nedokážete sa pozrieť aj do zrkadla a úprimne vyhodnotiť vlastné konanie, obľúbený asi nebudete. Navyše, ak sa k tomu pridá aj potreba „bonzovania“ na kolegov, ktorí podľa vás urobili niečo nesprávne, máte šance stať sa najneobľúbenejším členom kolektívu.

5. Ignorácia od okolia

Možno ste v tom nevinne, ale možno si za to môžete sami. Ak vás kolektív ignoruje, keď vôjdete do miestnosti, ľudia zostanú ticho, môže ísť o jasný prejav nedôvery a odporu. A tie z niečoho vychádzajú. Zamyslite sa nad tým, z čoho…

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kariéra #vzťah #kolektív #šikana #kolegovia #pracovisko

+ Zdravé stravovanie je tak dôležité ako pravidelný tréning.
Spríjemniť deň si môžete aj bez veľkého míňania...

+ Deň stvorený na očistu vášho tela, zvýšte príjem tekutín a nejedzte.
Efektívne manažovanie času vám ušetrí stres...