V týchto povolaniach sú ľudia šťastní! Je tam aj vaše?

Povolania, ktoré nás robia šťastnými, nemusia byť nutne tie najlepšie platené a také, ktoré sa tešia vysokému uznaniu v spoločnosti.

20.10.2016 12:00
záhrada, dôchodca, dôchodok Foto:
Tí, čo pracujú v záhradníctne, sú šťastní.
debata

Sú to však zamestnania, ktoré sú z rôznych dôvodov schopné vyvolávať úsmevy na tvári, píše taliansky denník Corriere della Sera.

Na prvom mieste sú cirkevné povolania. A nemusí ísť nutne o pápeža. Ten, kto zasvätil život svojim blížnym a modlitbe, je šťastný. Platia tu mnohé rozdiely, podľa toho, na akom stupni hierarchie tá-ktorá osoba stojí, ale podľa prieskumov sa ukazuje, že život príslušníkov cirkvi je radostný.

Nasledujú vedúci pracovníci a vysokí úradníci. V tomto prípade je pravdepodobné, že možnosť rozhodovať uspokojuje a zvyšuje pocit zodpovednosti. Do tretice sú to manažéri v poľnohospodárstve a záhradníctve. Aj tu platí, že ten, kto má zodpovednosť, má aj významný pocit šťastia. A zrejme tu pôsobí aj terapeutická sila prírody.

Na štvrom mieste sú sekretárky (a dnes aj sekretári), ktoré sú často vo svojej práci šťastné. Samozrejme, nemajú moc rozhodovať a často ani nemajú dosť vysoký plat. Ale majú istotu a predovšetkým sa cítia byť dôležité.

Po piate to sú tí, ktorí vystavujú certifikáty o kvalite a vydávajú predpisy. Ide zjavne o veľmi pokojnú prácu. Často robí človeka šťastným, zrejme aj kvôli ovzdušiu, ktoré toto plnenie úloh prináša.

Tiež tí, ktorí pracujú v sektore zdravotníctva, sa cítia byť šťastnými. Vidia kritické situácie, ale zároveň majú pocit, že môžu niečo pre druhého vykonať a to je častou ingredienciou radosti.

Sem patria aj lekári, pred ktorými sú však zdravotné sestry a ošetrovatelia. Ich profesia je považovaná za naplnenú radosťou, pretože aj v tomto prípade môžu ľuďom pomáhať a liečiť ich. V porovnaní s inými povolaniami v zdravotníctve ide však o menej šťastnú profesiu, pretože lekári sú často vystavení nevyhnutným frustráciám.

Na ôsmom mieste sú poľnohospodári, ktorí majú čo do činenia s prírodou, s jej rytmom a s jej tajomstvami. Sú tiež sebestační pokiaľ ide o jedlo a to všetko im dodáva vnútorný pokoj.

Deviate miesto obsadili majitelia a správcovia hotelov a ubytovacích zariadení. Pri tejto kategórii je trochu ťažšie pocit šťastia vysvetliť. Snáď je to tak preto, že ten, kto pracuje v tomto sektore, prichádza do styku so spokojnými ľuďmi, ktorí sú na dovolenke.

Na desiatom mieste sú remeselníci a elektrikári, ktorí často vykonávajú veľmi užitočné povolanie a zároveň nesú zodpovednosť za jeho správne prevedenie. A zjavne to robia s radosťou.

debata chyba
Viac na túto tému: #úcta #radosť #šťastie #povolania

+ Zamerajte sa na konzistentnosť, to je kľúč k úspechu.
V práci bude pre vás ťažké sa rozhodnúť, popremýšľať nad...

+ Chráňte sami seba pred infekčným ochorením, buďte zodpovedný.
V oblasti financií sa vám začne dlhodobo dariť,...