Kariéra pokazená vlastnou vinou? Vystríhajte sa častých chýb

Každý je strojcom svojho šťastia, tvrdí známe porekadlo. Mohli by ste oponovať, že neplatí na sto percent. Ani na pracovisku. Ale v ceste za úspechmi si niekedy hádžeme polená pod nohy práve my sami.

18.07.2016 12:00
debata
Uzavreli ste sa pod sklom vo vašom kolektíve a... Foto: SHUTTERSTOCK
kariéra, stagnácia, žena Uzavreli ste sa pod sklom vo vašom kolektíve a nedokážete sa pohnúť z miesta?

Pocit nedocenenia a stagnácie v pracovnom živote nie je až taký nezvyčajný. Ak dojem, že kariéra je na bode mrazu, trvá pridlho, nabaľuje sa k nemu frustrácia, nervozita, nechuť či dokonca sa môžu vytvárať komplexy a pocity neistoty. Dajme však bokom možnosť, že za vaším pracovným statusom stojí neprajný šéf, skupina kolegov. Položili ste si otázku, či absencia spokojnosti nevychádza z toho, ako pracujete a ako sa medzi kolegami správate?

Ste iba do počtu?

Dôvodov neúspechu na pracovisku nájdete hneď niekoľko. Najčastejšími sú absencia pracovných návykov, nedostatok motivácie či neschopnosť byť plnohodnotnou súčasťou pracovného tímu. Podľa psychológov sa v každom kolektíve nájde jeden či dvaja členovia, ktorí sa cítia nedocenení,. Príčiny, ktoré uvádzajú, nie sú objektívne. Negatívne nastavenie mysle je kľúčom takmer k všetkým ďalším nuansám pracovnej dezilúzie a sklamania.

Ak sa budete neprestajne sťažovať na veci okolo seba, či už v súkromí, alebo v práci, úspech sa dostaví len ťažko. Sústreďujete sa totiž na problém a nie na jeho riešenie. Postoj sa pretaví do pracovných vzťahov a vnímania vašej osoby kolegami či nadriadenými a zastaví vás v konkrétnej pozícii. Alebo v horšom prípade vás dokonca o miesto môže pripraviť.

Pochybnosti a pýcha likvidujú schopnosti

Z negatívneho vnímania vychádza, respektíve je jeho súčasťou aj nedôvera vo vlastné schopnosti. Pocit, že niečo nedokážete, determinuje postoj k práci a úlohám, ktoré vám určil zamestnávateľ. Výsledkom sú obavy, odkladanie povinností alebo ich obchádzanie a prenechávanie riešení kolegom. Ruku na srdce, vložili by ste do takého člena kolektívu dôveru? Strach je pritom len jednou variáciou toho, prečo máte pocit, že na určitú prácu nie ste stvorení. Druhá, o niečo ošemetnejšia, je elitársky pocit, že na „túto prácu ste príliš dobrí“. Charakterizujú ho zväčša veľké požiadavky a nedostatok ochoty vyskúšať si rozličné náplne práce a pracovné výzvy. Pokiaľ rozmýšľa zamestnanec takto, nie je prekvapujúce, že sa pripravuje o možnosť ocenenia či získania dôvery od nadriadených.

Na vlastnom piesku

Problematická však môže byť aj ochota pracovať usilovne, ale bez ohľadu na potreby tímu a len sám za seba. Dnešné fungovanie vo firmách je totiž veľmi často postavené na tímovej práci a kooperácii. Vlci samotári sú možno zaujímavé postavy v knihách, ale pracovná realita si žiada kontakt s okolím a komunikačné schopnosti. Neschopnosť prispôsobovať sa a reagovať na podnety okolia, ku ktorým sa niekedy pridruží nevraživé správanie voči kolegom, z vás určite zamestnanca mesiace nespravia.

Päť vlastností, ktoré pomôžu k úspechu

Komunikatívnosť – schopnosť hovoriť o riešeniach, či už verbálne, alebo písomne, je na pracovisku veľmi dôležitá. Je tiež preukázané, že ľudia, ktorí vedia komunikovať v kolektíve, sú zároveň aj dobrí poslucháči. Oboje sa v práci vypláca.

Analytické myslenie – spoločne so schopnosťou skúmať situáciu či problém, nájsť možnosti jeho riešenia a realizovať ich – ak budete schopná tohto postupu, na pracovisku budete nepochybne ocenená.

Technické znalosti – ovládať počítače a moderné technológie, pracovať s digitálnymi médiami a vymoženosťami digitálnej doby je jedným zo znakov dobrého moderného zamestnanca. Nebojte sa svoje znalosti rozvíjať – pomôcť môže školenie, zbehlý kolega, ale aj podrobné postupy na Google.

Tímový duch – niektoré zamestnania si vyžadujú introvertného kreatívca, ktorý najradšej robí na vlastnú päsť. Ale väčšina firiem ocení človeka, ktorý dokáže na riešeniach pracovať v tíme a nesnaží sa násilne presadiť seba samého na úkor riešení, ktoré si vyžadujú viac zainteresovaných.

Adaptabilita – vedieť sa prispôsobiť, reagovať na nové výzvy, podnety, ale aj problémy – to je v práci nesmierne dôležité. Ak podobnú vlastnosť preukážete, povesť skvelého zamestnanca vás neminie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kariéra #kolektív #chyba #správanie #stagnácia #ženský magazín MiA #napredovanie

+ Tréning s priateľmi prinesie zábavu a zlepší výkonnosť.
Nebojte sa požiadať o zvýšenie platu, zaslúžite si to....

+ Choďte sa prejsť do prírody, vyčistíte myseľ a budete sa cítiť lepšie.
Peniaze nie sú všetko, uvedomte si, že...