Dochádzka do práce. Akú diaľku ste ochotní tolerovať?

Niekto si nevie predstaviť dochádzať do práce v inom meste, iný naopak bez problémov dochádza za prácou desiatky či stovky kilometrov.

02.05.2015 14:00
Cestovanie za prácou Foto:
Cestovanie za prácou je v niektorých krajinách celkom bežné. Ako sú na tom Slováci?
debata

Samozrejme, je iné keď ste sama či sám a nemáte žiadne povinnosti, ktoré musíte neodkladne po práci splniť (ako je výber detí zo škôlky či školy, starostlivosť o chorého rodiča a podobne) a keď máte deti a rodinu. Ako ste na tom vy? Koľko kilometrov ste ochotní dochádzať do zamestnania?

Heňa (42)

Dochádzam denne 45 kilometrov tam a späť. Mám dve malé deti a počas tejto cesty ich musím zaviesť do materskej škôlky a do školy, lebo manžel pracuje od 6.00 hod. Poobede ich zas vyberá on. Keďže bývam v malom meste na strednom Slovensku, veľmi si s prácou nenavyberám. Mojou podmienkou však bolo, že nie som ochotná dochádzať viac ako 50 km vzhľadom na čas, deti a samozrejme aj náklady na dopravu.

Tamara (29)

Asi by som túto otázku trochu pozmenila. Nie je dôležité koľko kilometrov, ale koľko času strávim cestovaním. Ak viem, že moja práca je od domu vzdialená 10 kilometrov, ale v čase keď ja musím prísť do práce bývajú na tej ceste hodinové zápchy, ktorým sa nedá vyhnúť, tak je problémom aj menšia vzdialenosť. Ja osobne by som rozhodne nechcela stráviť cestovaním viac ako hodinu denne (tam aj späť).

Zuzana (38)

Bývam v Bratislave a tam je cestovanie naozaj nevyspytateľné. Keďže cestujem z jednej strany mesta na druhú, lebo sme tam pre dcéru získali škôlku a navyše pracujem neďaleko, moje cestovanie je naozaj ako na hojdačke. Častokrát by som bola rýchlejšie v susednom okresnom meste ako v inej mestskej časti. A keďže nemám na výber, musím akceptovať momentálnu situáciu v doprave aj s miesto výkonu práce. Samozrejme, situáciu by som prehodnotila, ak by mi cestovanie v meste zabralo viac ako dve hodiny.

Martin (26)

Dochádzam do práce 30 kilometrov a nevadí mi to, aj keď mi cestovanie zaberie denne 2,5 hodiny. V našom meste by som prácu nenašiel, a ak hej, tak veľmi slabo platenú. Takže som sa zmieril s tým, že ak chcem vyšší plat, musím cestovať. Zatiaľ nemám rodinu a nemusím sa domov ponáhľať. Ak by som dostal naozaj veľmi dobrú pracovnú ponuku, dochádzal by som do zamestnania maximálne 100 km.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #práca #dochádzka #situácia #cesta za prácou

+ Začnete s pestovaním vlastných plodín a určite vám budú chutiť viac.
Nebuďte príliš nervózny, všetko zvládnete...

+ Problémy s popraskanými rukami vyriešite tuhým krémom.
O zamestnanie neprídete, tak prestaňte strašiť svoje...