Do práce chodíme aj počas choroby. Najčastejšie pre peniaze

Takmer tri štvrtiny zamestnancov priznávajú, že do práce chodia aj počas choroby.

03.12.2014 13:00
viróza - choroba - práca Foto:
Chodiť do práce počas chrípky alebo virózy je bezohľadné najmä voči kolegom.
debata

Až 39 percent z nich sa totiž bojí, že by s nemocenskou nevyšlo v rámci mesačného rozpočtu, 28 percent za seba nemá náhradu a sedem percent zamestnancov sa bojí výpovede.

Tieto údaje vyplynuli z prieskum na českom portáli Prace.cz, na ktorom sa zúčastnilo 3353 ľudí. Z nich len 11 percent zostáva doma na nemocenskej a ďalších osem percent si berie počas obdobia choroby dovolenku.

„Chodiť do práce počas chrípky alebo virózy je bezohľadné najmä voči kolegom, aj keď môžeme chápať, že pokles príjmov je najmä u profesií závislých na províziách alebo sprepitnom výrazný. Aj manažér by mal zasiahnuť. Situácia, keď ľahne s chrípkou naraz celé oddelenie, pre neho bude veľmi nepríjemná,“ myslí si Hana Kostovičová z Prace.cz.

Práve preto v niektorých firmách už začali ponúkať takzvané sickdays, väčšinou tri dni, ktoré je možné preležať doma bez straty nároku na celý plat. Spolu s víkendom zvyčajne na vyliečenie virózy stačia, chorý ale zároveň nenakazí celý kolektív.

V niektorých podnikoch a firmách je možné dohodnúť sa na prehodení zmien, aj v tom prípade je nárok na štandardnú mzdu. Nie je však možné nútiť zamestnanca nastúpiť do práce počas choroby.

debata chyba
Viac na túto tému: #práca #dovolenka #choroba #nemocenská

+ Na slnku a pri vode síce chutí aj chladený nápoj, ale pozor na tie alkoholické.
Informujte sa vo...

+ Stanovte si reálne ciele pre zdravie a športové úspechy.
Otvorenosť k novým nápadom posilní vašu pozíciu v...