Trikov, ako sa vyhnúť nadbytočným úlohám v práci, je veľa

V niektorých obdobiach roku sa zdá, akoby práca bola oveľa väčšia drina ako obvykle.

05.10.2014 17:00
práca, stres, náročnosť Foto:
Vyzerajte hrozivo. Väčšinou vás nikto nepožiada, aby ste vykonali ďalšiu prácu.
debata

V kancelárii sa potom vaša myseľ často zatúla k úvahám, ako by bolo možné sa práci vyhnúť, napísala na serveri BBC Lucy Kellawayová. Autorka pre vlastnú inšpiráciu študovala dvoch kolegov v rovnakom veku a s rovnakými schopnosťami. Ten prvý pôsobí ako magnet, stále je zavalený prácou. Ten druhý nikdy nič navyše nerobí. Nedá sa povedať, že by bol priamo lenivý, len sa venuje veciam, ktoré ho zaujímajú. Vo voľnom čase potom v kancelárii sedí a sleduje tenis alebo svoj iPhone.

Ktorý z nich dostane za svoje úsilie štedrejšiu odmenu? Pán Ochotný alebo pán Nietakochotný? Smutnou pravdou je, že prvý z nich nemá zo svojej otrockej práce žiadny prospech, zatiaľ čo ten druhý si za svoje vyhýbanie sa povinnostiam zatiaľ nevyslúžil žiadny trest. Kellawayová sa snažila porozumieť tomu, ako sa pánovi Nietakochotnému darí pred povinnosťami unikať. Najskôr si myslela, že dôvodom je umenie hovoriť nie. Potom sa však ukázalo, že títo odborníci na vyhýbanie sa práci väčšinou nie ani hovoriť nemusia. Robia niečo oveľa dôvtipnejšie – usilujú sa o to, aby neboli medzi prvými, ktorým ich nadriadení prácu pridelia.

Existuje niekoľko všeobecne známych stratégií, ako to dosiahnuť. Patrí k nim pobehovanie sem a tam s výrazom značiacim zaneprázdnenosť, nosenie slúchadiel alebo uprený pohľad na obrazovku znemožňujúci komukoľvek sa priblížiť. Rovnako tak je prosté aj tajomstvo pána Nietakochotného. Snaží sa čas strávený v kancelárii znížiť na najnutnejšie minimum. Je až pozoruhodné, ako málo práce dostanete, ak nie ste fyzicky prítomný. Nevýhodou tejto ľsti však je, že ak v kancelárii prakticky nie ste, ľudia zabudnú, že existujete.

Našťastie možno využiť ďalšiu stratégiu, s ktorou mali niektorí moji kolegovia veľký úspech, hovorí pán Nietakochotný. Musíte vyzerať hrozivo. Ľudí tváriacich sa hrozivo totiž väčšinou nikto nepožiada, aby vykonali ďalšiu prácu. Problém však je, že odstrašujúca maska je čiastočne vrodená charakteristická črta a čiastočne dielo nastupujúcej staroby. Bojíme sa ľudí, ktorých správanie nemožno predvídať, a preto by ste mali striedať mlčanlivé správanie záchvatmi utáranosti. Ľudia si asi budú myslieť, že vyzeráte hrozivo, ale problém je, že sa tiež môžu domnievať, že začínate blázniť.

Vôbec najlepšou technikou, ako sa vyhnúť práci, preto je, že síce dáte najavo svoju ochotu prácu urobiť, ale neurobíte ju riadne. Túto lesť často praktizujú moji synovia, ktorí po tom, čo ich požiadam, aby umyli riad, si dávajú veľmi záležať na tom, aby ho umyli čo najhoršie. To sa potom stáva vážnou prekážkou, aby som ich o túto domácu prácu znovu požiadala. A to najmä, ak je v ich blízkosti niekto schopnejší. Ekvivalentom na umývanie riadu je na pracovisku skutočnosť, že sa budete pri plnení menších úloh tváriť zúfalo. Bohužiaľ ide len o trik pre pokročilých, o ktorý by ste sa nikdy nemali pokúšať, pokiaľ potrebujete dokázať, že ste veľmi dobrý pri plnení zásadných pracovných úloh.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #práca #zamestnanie #stres #vysoké nároky

+ Nezabúdajte na vitamíny, začnite jesť viac ovocia, zachutilo vám.
Nie je všetko len o peniazoch, hľadajte...

+ Hydratácia a zdravé stravovanie zvýšia vašu energiu a pohodu.
Investujte do seba, dlhodobé výnosy prekonajú...