Zasa vám ide roztrhnúť hlavu? Pobite sa so stresom v práci

Aj pár minút stačí, aby sa váš pracovný deň neskončil hotovou katastrofou plnou stresu.

25.09.2014 09:00
hnev, stres, emócie Foto:
Stop! Ukľudnite sa a relaxujte.
debata

Práca, rodina a nároky na samú seba. Udržať si zdravú rovnováhu medzi kariérou a súkromným životom nie je vždy ľahké. Ženy väčšinou počas stresujúceho obdobia razia heslo: Zatnúť päste a zvládnuť to. Iste, nikto nevyhľadáva stres, ale keď už príde, nikto sa nemôže len tak „vypariť“. Treba ho prežiť. A naučiť sa s ním zabojovať.

Na jeho prekonávanie môžete využívať rôzne techniky. Od bicyklovania na čerstvom vzduchu až po posedenie v hlučnej krčme. Pracovný stres môžete odbúrať aj priamo v kancelárii alebo aspoň v budove, v ktorej vaša firma sídli. Napríklad takto:

Zaujímavou technikou na odbúranie stresu je napríklad vlastné premietanie príjemných obrázky vo vašej mysli. Ak máte toho v kancelárii naozaj plné zuby, ale nemôžete z nej „ujsť“, zavrite oči a aspoň na pár minút sa mysľou vzdiaľte. Začnite si premietať obrázky z vašich dovoleniek či príjemných udalostí života. Alebo si predstavte, ako skáčete v žiari slnka do mora a všetky starosti necháte niekam odplávať.

Ďalšou jednoduchou a účinnou technikou je dýchanie do brucha. Rýchlosť dýchania sa u človeka mení podľa jeho fyzickej aktivity ale aj aktuálneho psychického rozpoloženia. Je dobré, ak pár-minútovým cvičením dokážete ovládnuť stres. Ideálne je, ak si pri takomto dýchaní ľahnete na tvrdú podložku a dýchanie do brucha naozaj precítite. Ak si položíte ruku na brucho a hrudník, tak ruka na bruchu by sa mala hýbať smerom hore a dolu, ale tá na hrudníku by mala ostať v rovnakej pozícii počas celého relaxačného cvičenia.

Ideálnou činnosťou na odbúranie stresu je aj tréning počas dňa. Ak ste naozaj vo veľkom vypätí a ide vám roztrhnúť hlavu, jednoducho sa prezlečte do športových vecí a doprajte si aspoň 30 minút v posilňovni. Dostaňte stres z hlavy, psychicky sa uvoľnite, aspoň počas tréningu myslite len na to, čo práve robíte. Vyčistíte si hlavu a nabijete sa pozitívnou energiou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cvičenie #stres #relax #odbúranie stresu

+ Jedzte, čo vám prospieva, naopak vyraďte nezdravé cukry a tuky. Snažte sa robiť všetko tak ako najlepšie viete,...

+ Hydratujte svoje telo, momentálne to potrebuje stále viac a viac.
Nechváľte sa, mohlo by vám to skôr ublížiť ako...