Dokážete odhaliť psychopata na pracovisku? Na čo si dať pozor?

Všetci sme už v živote narazili na spolupracovníkov, s ktorými by sme sa radšej nestretli.

28.07.2014 13:00
psychopat - pracovisko - zloba Foto:
Psychopatom zásadne chýba empatia a sú ochotní ísť za svojím cieľom doslova cez mŕtvoly.
debata (4)

Mohli byť hrubí, mohli byť zákerní, alebo sa s nimi skrátka nedalo vychádzať. Nemohli ale v skutočnosti byť psychopatom, pýta sa spravodajský server news.com.au.

Nie je vždy ľahké spoznať psychopata, obzvlášť pri prvom stretnutí. Ale zvyčajne sa sám časom odhalí. Austrálsky behaviorálny psychológ, spisovateľ a spoluzakladateľ spoločnosti Pragmatic Thinking Darren Hill uvádza, že psychopat na pracovisku bude mať pravdepodobne vysoký stupeň sebadôvery a sociálnej asertivity. Nebude sa zaťažovať zábranami, znesie veľa stresu, bude ochotný ísť do rizika a presadzovať nové veci.

Ak ste sa v tom začali tak trochu spoznávať, ešte nie je dôvod k panike. Rozhodujúcou povahovou vlastnosťou psychopatov je ich nedostatok empatie, schopnosti vcítiť sa do ostatných. „Rozdielom medzi ambicióznym, priebojným človekom a psychopatom, je ich zlovoľnosť. Väčšina ľudí je schopná empatie, ale tá psychopatom zásadne chýba. Psychopati dokážu byť veľmi očarujúci a schopní pri citovej manipulácii, ale predstierať empatiu je veľmi ťažké,“ uviedol Hill. „Môžu byť najokúzľujúcejším človekom v tíme, ak im to, že sú očarujúci, pomôže dostať, čo chcú. Ale vždy budú svoje osobné potreby stavať nad potreby ostatných,“ dodal.

Kvality, ktoré psychopati na prvý pohľad prejavujú – sebadôvera, odolnosť voči stresu a ochota prijímať riziká – z nich robí skvelých vodcov, čo je dôvod, prečo sú pomerne dosť početne zastúpení v radoch riadiacich pracovníkov.

Všeobecne sa uvádza, že psychopatov je jedno až tri percentá v populácii. V stredne veľkom podniku preto bude pravdepodobne najmenej jeden. A čím vyššie budete stúpať po kariérnom rebríčku, tým ich nájdete viac.

V akejkoľvek spoločnosti alebo organizácii môžu napáchať značné škody. „Zvlášť ak ide o šéfa spoločnosti, potom môže nastať veľká deštrukcia kultúry na pracovisku,“ povedal Hill. „Začne sa tam odohrávať kopa prefíkaných podvodov. (Psychopati) často svoje lži korenia štipkou pravdy, aby podporila ich argumenty.“

Byť psychopatom je podľa Hilla porucha osobnosti. „Je treba si pamätať, že byť psychopatom je prejav utvárania hodnôt v ranom veku. Je to porucha osobnosti, ktorá väčšinou vyplýva zo zlého zaobchádzania v detstve. V prvom rade zabudnite na to, že by ste takého človeka mohli nejako zmeniť,“ varuje Hill.

„To nie je porucha nálady. Ak si myslíte, že pracujete s psychopatom, potom sa začnite obzerať po inej práci, alebo konzultujte personálne oddelenie svojej firmy,“ dodal. „Bez ohľadu na to, k akým racionálnym dôvodom či mysleniu sa uchýlite, títo ľudia jednoducho fungujú na úplne inej vlnovej dĺžke a hrajú na inom ihrisku.“

4 debata chyba
Viac na túto tému: #kariéra #psychopat #pracovisko #empatia #ako odhaliť

+ Stanovte si jasné ciele, motivácia narastie spolu s úspechom.
Vášnivá práca a trpezlivosť vás povedú k...

+ Nezabúdajte na vitamíny a tekutiny, vaše telo ich práve teraz potrebuje.
Tvrdo pracujte, ale nezabúdajte na...