Kopírujme od kolegov to dobré, nie to zlé

Už v detských kolektívoch je zaujímavejší ten, čo rebeluje, než poctivec so žiackou knižkou plnou jednotiek a pochvál , bez jedinej poznámky.

13.07.2014 17:00
práca, zamestnanie, spolupráca Foto:
Talent na ľudskosť majú v sebe, pokora im pomáha ostať prirodzenými.
debata

S trojkármi je skrátka viac zábavy, ale keď to už niekto prešvihne a dostane celý kolektív do hanby, končia žarty. V škole, či na pracovisku.

Povaha sa nemeria známkami

Nemusíte mať „čisté vysvedčenie“, prospievať s vyznamenaním, hrdiť sa červeným diplomom či oceneným pracovným projektom, aby ste boli dobrý človek. Ľudia, ktorým je blízka poctivosť, zodpovednosť, snaha pomáhať, zapojiť sa do spoločných vecí, nepotrebujú žiadnych „Oskarov“. Talent na ľudskosť majú v sebe a pokora im pomáha ostať skromnými a prirodzenými.

Rešpektujme úspešných, uznávajme slušných

Šikovnosť a nadpriemerné schopnosti si zaslúžia obdiv, ale v spoločnosti majú veľkú váhu najmä úprimné medziľudské vzťahy. Atmosféra, v ktorej sa na seba jeden na druhého môžeme spoľahnúť, kde nemá šancu pretvárka a podrazy – to je to, čo by sme mali podporovať.

Nie je rebel ako rebel, suchár ako suchár

Príklad si môžeme brať od kohokoľvek, hlavne nech ide o sledovanie pozitívnych ľudských hodnôt. Niekto je vyvesený na tabuli cti, ale s jeho povahou to nemusí mať veľa spoločného. Ďalší je sukničkár, iný rád poobracia poháriky, niekto je vo výkone priemerný zamestnanec, ale keď ide o kolektív a akúkoľvek dobrú vec – vie sa zachovať korektne a kolegiálne. Na to, aby sme sa cítili dobre, potrebujeme okolo seba predovšetkým slušnosť, úctu a poctivosť, šíriť to ďalej.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #práca #zamestnanie #kolegovia #vzťahy v práci

+ Cvičte aj v pohodlí domova, vaše telo sa potrebuje začať viac hýbať.
Momentálne nie je čas na míňanie peňazí,...

+ Nezabúdajte na hydratáciu vášho tela, potrebuje to.
Nespáľte sa na vlastných chybách, poučte sa z chýb ľudí...