Ak kolektív drží spolu, je to vzácna vec

Všade sa nájdu takí i onakí, niektorí ľudia si sadnú, iní nie a z kolektívu sú postupne už len skupinky.

25.05.2014 17:00
pracovný kolektív, kariéra Foto:
Vyhnite sa ohováraniu niekoho, kto nie je prítomný a nepatrí do vášho užšieho kruhu.
debata

Alebo spojí viacerých zábava – strieľať nenávistné šípy do jedného vybraného objektu. Ak sa však zídu ľudia, ktorí spolu chcú vychádzať, nezrodí sa tu outsider, nebude tu prúdiť zlá krv.

Nemusíte byť rovnakí, stačí trochu empatie

Ak máte rozdielne záujmy, je to úplne v poriadku – nejde o dôvod separovať sa, trhať kolektív. Aby to fungovalo, je podstatné, či naozaj chcete ťahať za jeden koniec a potom sa o to stačí už len usilovať. Zároveň v kolektíve nemá čo robiť ohováranie, zákernosť, podrazy, intrigy. Nie je nutné, aby ste si boli všetci mimoriadne sympatickí, to je skôr nemožné, ale ak dokážete zachovať slušnosť, korektnosť a otvorenosť, máte šancu byť skvelým tímom.

Z problémov vyťažte výzvy

Všade sa vyskytnú problémy a niekto, kto ich vyrába, alebo akosi nechtiac priťahuje. Namiesto nafukovania problému a odcudzovania, či pohoršovania sa nad nejakou slabšou povahou, riešte veci priamo a hneď. Zapojte aj humor a nadhľad, možno to zďaleka nie je také zlé ako to vyzerá. Nadľahčite situáciu, všetko pôjde jednoduchšie a môžu sa tu zrodiť príjemné emócie, nové nápady i nečakané kamarátstva.

Nedržte duch skupinky, tvorte kolektív

Je normálne, že si rozumejú niekoľkí ľudia z kolektívu viac a radi sa zoskupujú bez ďalších „narušiteľov“. Tomu sa nedá zabrániť, ale na to, aby mohol existovať tím a podržal sa v kľúčových veciach, by žiadna menšia skupinka nemala pôsobiť nadradene nad ostatnou časťou kolektívu, ani separovane. Takisto sa dá v menšej skupine vyhnúť ohováraniu niekoho, kto nie je prítomný a nepatrí do tohto užšieho kruhu. Skôr by bolo prínosné, ak by sa tu plodili nápady, zaujímavé pre celý kolektív a spájali by ho.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #práca #kolektív #pracovná atmosféra

+ Hydratujte svoje telo, momentálne to potrebuje stále viac a viac.
Nechváľte sa, mohlo by vám to skôr ublížiť ako...

+ Dajte prednosť varenej strave, na rýchle občerstvenie zabudnite.
Nemusíte byť dobrý vo všetkom, každý je dobrý v...