Nováčik je vaša silná konkurencia, mieša karty?

Vybudovali ste si vo firme meno, kolektív je vám viac-menej naklonený, črtajú sa pre vás zaujímavé vyhliadky a odrazu príde niekto, kto vody zamúti.

22.04.2014 13:00
žena - kolektív - nováčik Foto:
Nováčik v kolektíve dokáže poriadne zamiešať karty.
debata

Ak ste svoju pozíciu získali naozaj za kvality a čestne, určite nie ste typ, ktorý by nového člena tímu a priori vnímal ako neželaného votrelca.

Je šikovný? Dajte mu šancu!

Aj vyrovnanou povahou môže zamávať, keď sa musí vzdať niektorých svojich ambícií v prospech niekoho iného. Ale ak ide o šikovného človeka a môže priniesť firme väčší osoh než dokážete vy, neostáva iné, iba to prijať a rešpektovať. Vzdorovať, či hádzať konkurencii polená pod nohy je hlúpe a vždy sa to obráti proti človeku. Oveľa viac stúpnete na cene a obhájite svoje ľudské i pracovné kapacity, keď ponúknete spoluprácu, pomoc a podporu.

Žiarlite na jeho prednosti? Stop!

Nový kolega je mladší, fyzicky a psychicky zdatnejší, rýchlo sa udomácnil v kolektíve, kde vás prirodzene odsunul na druhé miesto a vy tým trochu trpíte? Ak to neurobil násilne a zákerne, nemali by ste vymýšľať, ale snažiť sa ostať nad vecou, nechať mu priestor. Aj vy ste raz začínali a možno tiež niekoho zatienili. Tieto veci sa dejú a skúšajú naše povahy. Nie je dôvod si kvôli tomu prestať veriť, naopak, nech vás to nakopne k nápadom a snahe zaujať i v konkurenčnom prostredí.

Ako tím dosiahnete viac

Byť lídrom – či už oficiálne zvoleným, alebo vďaka prirodzenej autorite – je najmä o zodpovednosti. A to je neľahká úloha, preto by ste mali vítať nové posily, pôsobiť tímovo, poskytnúť priestor aj iným a sebe dopriať občas i trochu relaxu. Možno si to neuvedomujete, no i keď myslíte svoje konanie v dobrom, vaše okolie môže byť z vás unavené a pre obe strany je efektívne osviežiť atmosféru. Ukážte pokoru a rešpekt, dajte šancu tomu, kto si ju zaslúži a nech o tom rozhoduje kolektív, nie iba vy. Zhlboka sa nadýchnite, vyberte si dovolenku a vráťte sa s novou energiou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #firma #aktívna kariéra #nováčik #prostredie #ambícia

+ Zobudíte sa skôr a začnete robiť veci, ktoré vás budú posúvať ďalej.
Nezabúdajte na dôležité veci, ktoré máte...

+ Vitamíny doplníte liekmi, ktoré vám lekárnik poradí v lekárni.
Peniaze síce budete mať, ale šťastie vám to...