Máte to radi podľa seba, alebo podľa šéfa?

Jeden pracuje rád samostatne, má ambície prevziať na seba kompetencie aj v kľúčových situáciách, druhý potrebuje navigáciu kam a ako.

27.03.2014 11:00
práca, kolektív, pracovná atmosféra Foto:
Spoločnými silami sa dá dopracovať k úspechu a vzájomnej spokojnosti.
debata

Oba typy môžu byť prínosom vo firme, len sa musí zachovať rešpekt voči požiadavkám zamestnávateľa a správna miera vlastnej sebarealizácie.

Široké lakte, úzky obzor

Sú ľudia, ktorí by najradšej šéfovali hneď od prvého dňa v novej práci, aj keď to chvíľu vedia i skrývať. No radi necitlivo skúšajú, pokiaľ sa dostanú a pri prvej príležitosti ukázať svoje ego sa prejavia. Pri nevyrovnaných povahách to môže byť problém pre celý kolektív, najmä ak ide človeku len o vlastný osoh a vie ísť tvrdo za svojím cieľom. Ak sa v ňom snúbi bezhraničná arogancia s vedomím odborných kvalít, je na to niekedy krátky i nadriadený, hlavne taký, ktorý toľko sebavedomia nemá. Na jednej strane nechce prísť o pracovne šikovného zamestnanca, na druhej si nevie rady s jeho asociálnym správaním.

Nízke sebavedomie, vysoké EQ

Vysoký stupeň emočnej inteligencie v kombinácii s nízkym sebavedomím vyzerá v reálnom živote tak, že pri strete s hrubšími či konfliktnejšími povahami si taký človek neškrtne. Zachráni ho iba to, ak narazí na podobné typy ľudí ako je sám, najmä na takých, pre ktorých je slušnosť na prvom mieste. Ak s takými môže spolupracovať a nájdu sa i na vplyvných miestach, s ochotou viesť ho, pomáhať mu a povzbudzovať ho, spoločnými silami sa dopracujú k úspechu a obojstrannej spokojnosti.

Ak sa chce, všetko sa zvládne

Ani príliš namyslený a nedostupný človek, ani veľmi zakríknutý a upnutý na pokyny a pravidlá – nie sú výhrou pre pracovný tím. S každým takým je veľa starostí, no pri vôli zmeniť niečo na sebe, lepšie sa prispôsobiť prostrediu, prijať isté veci a niektoré neriešiť – sa dá nájsť vhodná komunikácia, posunúť sa niekam. Bez tejto snahy to nejde, aj keď to myslíte najlepšie ako viete a máte vzdelanie, schopnosti i talent.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #práca #kolektív #pracovná atmosféra

+ Stanovte si jasné ciele, motivácia narastie spolu s úspechom.
Vášnivá práca a trpezlivosť vás povedú k...

+ Nezabúdajte na vitamíny a tekutiny, vaše telo ich práve teraz potrebuje.
Tvrdo pracujte, ale nezabúdajte na...